BiH

Zvizdić za "Nezavisne": BiH zemlja neracionalne političke logike

Zvizdić za "Nezavisne": BiH zemlja neracionalne političke logike
Foto: N.N. | Denis Zvizdić: BiH zemlja neracionalne političke logike

Evidentno je da su parlamenti/skupštine na svim nivoima u BiH u nekoj vrsti stvarne ili latentne krize i da negativne posljedice takvog stanja najviše trpe izvršni nivoi vlasti, kaže u pisanom intervjuu za "Nezavisne" Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ističe da je djelovanje izvršne i zakonodavne vlasti uvijek u uzročno-posljedičnoj vezi i blokada jednog nivoa vlasti sasvim sigurno vodi ka blokadi drugog nivoa vlasti.

"U konačnici trpe svi građani BiH", naglasio je Zvizdić.

NN: Iz Brisela upozoravaju da bi do početka novembra trebalo da usvojimo zakon o povećanju akciza na naftu i naftne derivate. UO UIO je ponovo uputio isti prijedlog koji je već pet puta odbijen. Da li ste razgovarali s nekim od članova UO UIO i postoji li mogućnost da u narednim danima oni koriguju ovaj prijedlog tako da bude prihvatljiv za većinu poslanika?

ZVIZDIĆ: Vi ste već u Vašem pitanju prepoznali i istakli suštinu problema, a to je općepoznata činjenica da Prijedlog zakona o akcizama koji je prema Vijeću ministara BiH upućen bez očekivanih korekcija nema onaj nivo podrške koji bi garantovao njegovo usvajanje. Dakle, u novom prijedlogu namjena sredstava, kao i način njihove raspodjele i utroška nisu jasno definisani, bez obzira na to što su ova dve krucijalno važna uvjeta posebno naglašena u izjavama skoro svih klubova i zastupnika Predstavničkog doma parlamenta BiH. Zbog toga pozivam sve relevantne aktere da se vratimo stvarnim razlozima zbog kojih je i pokrenuto pitanje povećanja akciza, odnosno putarina, i da, koristeći realne i vjerodostojne argumente, a ključni su da prikupljanje sredstava od povećanja akciza mora biti transparentno i njihova namjena isključivo usmjerena ka izgradnji autoputeva i puteva, a ne ka općoj budžetskoj potrošnji, izvršimo potrebne korekcije kojima bismo stvorili optimistične pretpostavke za usvajanje zakona o akcizama u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

NN: BiH je potpisala ugovor o ulasku u Transportnu zajednicu. Odoboreno joj je i najviše projekata na samitu u Trstu u julu. Međutim, sad je sve to pod upitnikom zbog akciza. Hoće li BiH izgubiti novac za ove projekte ukoliko ne bude akciza?

ZVIZDIĆ: Postoje realne naznake da bi novac mogao biti alociran na druge projekte u našem regionu. Nadam se da su svi koji učestvuju u procesu izrade i usvajanja zakona o akcizama svjesni te činjenice i da će nivo potrebne odgovornosti biti proporcionalan važnosti usvajanja tog zakona.

NN: Funkcioniše li mehanizam koordinacije?

ZVIZDIĆ: Mehanizam koordinacije funkcioniše i, kako sam već kazao, u posljednjih nekoliko mjeseci ne postoji bilo kakav zastoj u realizaciji planiranih aktivnosti koje su kauzalno povezane s tijelima ili procedurama mehanizma koordinacije. Pri tom treba imati na umu da je riječ o vrlo složenom sistemu, pri čemu se akcenat uvijek stavlja na poštivanje ustavnih nadležnosti i na kvalitet finalnog produkta, što zahtijeva stručan i sistematičan pristup, ali i vrijeme potrebno da se u potpunosti ispoštuju predviđene procedure. Zbog toga se ponekad može steći utisak da je sam sistem spor, ali ono što je bitno jeste da je efikasan i da u ovom momentu daje očekivane rezultate.

NN: Već mjesecima je upitna parlamentarna većina. Čini se da je situacija u parlamentu BiH sve komplikovanija. Kako će Vijeće ministara BiH u narednom periodu, odnosno narednu godinu do izbora, da radi ako nema podršku parlamenta?

ZVIZDIĆ: Evidentno je da su parlamenti/skupštine na svim nivoima u BiH u nekoj vrsti stvarne ili latentne krize i da negativne posljedice takvog stanja najviše trpe izvršni nivoi vlasti. Djelovanje izvršne i zakonodavne vlasti je uvijek u uzročno-posljedičnoj vezi i blokada jednog nivoa vlasti sasvim sigurno vodi ka blokadi drugog nivoa vlasti. U konačnici trpe svi građani BiH, jer se usporava ili blokira implementacija reformi i realizacija razvojnih projekata, koji su preduvjet za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda svih stanovnika. Nažalost, u BiH neracionalna i partikularna politička logika često nadvlada racionalnu, životno važnu ekonomsku logiku i time upadamo u spiralu neproduktivnih stranačkih i ideoloških prepucavanja.

NN: Na posljednjoj konferenciji za novinare kazali ste da ćete insistirati da se pregovori o pelješkom mostu vode uz prisustvo zvaničnika iz Evropske komisije. Da li ste razgovarali s hrvatskim premijerom i zvaničnicima Evropske komisije o tome?

ZVIZDIĆ: Kao što znate, poslao sam pismo premijeru Plenkoviću, navodeći argumente i relevantne činjenice u vezi s rješavanjem pitanja od interesa za BiH, ali i prijedloge kako da dođemo do obostrano prihvatljivih rješenja koja bi značila uspješnu realizaciju prava koje traže i BiH i Hrvatska. To bi za BiH značilo ukupno razgraničenje između BiH i Hrvatske, s trenutnim fokusom na razgraničenje na moru, što podrazumijeva međunarodni plovni koridor u skladu s UN konvencijom o pravu mora, na kojem će se primjenjivati režim slobodne plovidbe i komunikacije, a za Hrvatsku realizaciju komunikacijske povezanosti njene kopnene teritorije. Odgovor koji sam dobio od premijera Plenkovića ima sličnu konotaciju, a to je iskazana namjera da ova pitanja treba riješiti na bazi međunarodnog prava, dobrih praksi i u duhu dobrosusjednih odnosa. Medijatorstvo Evropske komisije je poželjno, jer budućim razgovorima može dati dodatni nivo vjerodostojnosti i efikasnosti. Zbog toga očekujem da u najskorije vrijeme i uz prisustvo predstavnika EK započnu institucionalni i stručni razgovori u cilju postizanja trajnog i održivog rješenja.

Kandidatura za člana Predsjedništva BiH

NN: Da li ćete prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda ako Vas SDA predloži? Čini se da njen lider Bakir Izetbegović u izjavama uvijek na prvo mjesto stavlja Vaše ime?

ZVIZDIĆ: Već sam ranije izjavio da je velika čast, ali i odgovornost biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ali da unutar SDA još nisu započele jasno definirane procedure predlaganja i konačnog odlučivanja o imenu kandidata. Ali, jedna stvar je jasna - koga god SDA kandiduje, ta osoba će imati privilegiju da predstavlja najdržavotvorniju i najjaču stranku u BiH i samim tim i realne šanse da tu časnu i zahtjevnu obavezu realizira uspješno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije