BiH

Deportovani bh. ratnici iz Sirije u pritvoru

Deportovani bh. ratnici iz Sirije u pritvoru
Foto: Ilustracija | Transportovani bh. ratnici iz Sirije u pritvoru

SARAJEVO - Osumnjičene osobe koje su transportovane u BiH, pod istragom su zbog krivičnih djela organizovanja terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti u skladu sa međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Savjeta Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine  obvezala poštivati i provoditi na osnovu članstva u Ujedinjenim narodima i Savjetu Evrope, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji", navode iz Tužilaštva.

Takođe navode da je u proteklim danima, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom bhezbjednosti BiH, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo,  u koordinaciji i saradnji  sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba - državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage zbog krovičnih djela organizovanje terorističke grupe i protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

"Za nekim od ovih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a tužilaštvonastavlja sa njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom", saopštili su.

Na Sarajevski aerodrom sletio je avion sa državljanima BiH , koji su se u Siriji borili su se za terorističku organizaciju Islamska država (ID). Opširnije na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije