BiH

Dijelovi Inckovog izvještaja SB UN: Novim bh. vlastima treba dati šansu

Dijelovi Inckovog izvještaja SB UN: Novim bh. vlastima treba dati šansu
Foto: N.N. | Dijelovi Inckovog izvještaja SB UN: O izborima, Dodiku, Komšiću

NJUJORK - Vlastima koje budu uspostavljene nakon izbora treba dati šansu da dokažu da će raditi na jačanju vladavine prava, institucija, ekonomije i uvođenja mjera za motivisanje mladih koji napuštaju zemlju da ostanu, rekao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, predstavljajući svoj izvještaj u Savjetu bezbjednosti UN-a.

On je rekao da je povjerenje građana u vladavinu prava ugroženo, čemu svjedoče svakodnevni protesti građana Banjaluke, koji traže istinu o sumnjivoj smrti mladog banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

"Ovaj slučaj mora biti hitno riješen, a Savjet bezbjednosti ću izvijesiti o napretku u ovom predmetu", rekao je Incko.

Na ove navode odgovorio je ruski predstavnik, istakavši da je Incko citiranjem slučaja Davida Dragičevića pravni sistem RS pokušao predstaviti kao sistemski deficitaran, što je nazvao ciničnim, neodgovornim i bezobzirnim.

Incko je napomenuo da je Milorad Dodik, jedan od novoizabranih članova Predsjedništva BiH, ranije dovodio u pitanje opstojnost BiH, ali da mu, kako je rekao, treba dati šansu da dokaže da je privržen pozitivnim reformama. Za Dragana Čovića, odlazećeg hrvatskog člana Predsjedništva, rekao je da je protekle izbore deklarisao nelegitinim, iako su sprovedeni po pravilima koja su važila i dosad.

Spomenuo je hitnu potrebu davanja Srbima pravo konstitutivnih naroda na teritoriji FBiH, a kritikovao je i povlačenje izvještaja o Srebrenici, okarakterisavši taj potez kao korak unazad u pomirenju.

Najviše varnica zasijevalo je između predstavnika Rusije s jedne strane i Velike Britanije i Sjedinjenih Država s druge. Naime, iako je Rusija podržala Rezoluciju o produženju mandata EUFOR-a u BiH, njihov predstavnik je izrazio negodovanje što se u nacrtu rezolucije našla formulacija "evroatlantske integracije", istakavši da se proteklih godina ustalila "alarmirajuća praksa" da se u unutrašnja pitanja BiH preko Savjeta bezbjednosti UN-a ubacuju elementi NATO integracija. Predstavnici Britanije i Amerike su na ove primjedbe izrazili zadovoljstvo što BiH napreduje u evroatlantskim integracijama, dok je Britanac Rusiju pozvao da ne destabilizuje BiH. Na mandat EUFOR-a predstavnik Kine, i ujedno predsjedavajući Savjeta bezbjednosti, nije imao primjedbe.

Ruski predstavnik je rekao da Incko svojim izvještajem promoviše NATO agendu, pritišće RS i njeno liderstvo, a ne ukazuje na propuste u drugom entitetu. Dodao je da je BiH proteklih godina demonstrirala da je zemlja koja je sposobna voditi vlastitu balansiranu spoljnu politiku, da je ostvarila ekonomski napredak i da OHR treba zatvoriti. Britanci i Amerikanci, uz podršku većine ostalih zapadnih predstavnika, su podržali puni mandat OHR-a i korištenje bonskih ovlaštenja u slučaju potrebe.

Na Inckove primjedbe da su izbore okarakterisali problemi i pritisci, ruski predstavnik je rekao da je Misija OEBS-a ocijenila da su oni sprovedeni u skladu sa demokratskim standardima.

Američki predstavnik je rekao da će njegova zemlja smatrati odgovornim sve one političare koji budu ugrozili integritet BiH, za koju je rekao da se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da od političara očekuje sprovođenje reformi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije