BiH

Disciplinski postupak protiv vojnika zbog "kape Ratka Mladića"

Disciplinski postupak protiv vojnika zbog "kape Ratka Mladića"
Foto: Instagram | Disciplinski postupak protiv vojnika zbog "kape Ratka Mladića"

SARAJEVO - Oružane snage Bosne i Hercegovine pokrenule su disciplinski postupak protiv vojnika Đorđa Tojčića, koji je na svom Instagram profilu veličao Ratka Mladića, generala VRS prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom.

Policijski organi u BiH takođe provjeravaju navode prijave protiv Tojčića, koji je na Instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis: "Zna Evropa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma".

 U opisu slike, Tojčić je na Instagram profilu dodao i poruku: "Hvala za sve!!".

"Zbog kršenja i nepoštovanja zapovijesti koje tretiraju problematiku postavljanja sadržaja na društvene mreže te fotografisanja na vojno kontrolisanom području, a sve u skladu sa zakonima i pravilima OS i Ministarstva odbrane BiH, pokrenut je disciplinski postupak protiv Tojčića”, potvrđeno je u Ministarstvu obrane BiH.

Disciplinski postupak još nije proveden do kraja, a u Ministarstvu odbrane BiH navode da, ukoliko se utvrde propusti, biće mu izrečena disciplinska mjera.

Tojčić nije jedini pripadnik OS koji je veličao optužene ili osuđene za ratne zločine. U proteklom razdoblju evidentirano je sedam slučajeva da su pripadnici OS BiH na društvenim mrežama veličali osobe osuđene pred Haškim tribunalom.

"Istima su, prema težini učinjenog propusta, nakon provedenih disciplinskih postupaka, izrečene odgovarajuće mjere u skladu s važećim propisima u MO i OS BiH”, rečeno je u ministarstvu.

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kada je Tribunal u Hagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) osudio prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone i deportacije nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva, držanje kao talaca vojnika Ujedinjenih nacija (UN) te druge zločine počinjene u proteklom ratu.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije