BiH

Đajić: Tim ljekara iz Srpske sutra putuje u Hag

Đajić: Tim ljekara iz Srpske sutra putuje u Hag
Foto: Srna | Đajić: Tim ljekara iz Srpske sutra putuje u Hag

BANJALUKA - Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske otputovaće sutra u Hag, gdje će obaviti pregled haških osuđenika Stojana Župljanina i Miće Stanišića, kako bi utvrdio njihovo zdravstveno stanje, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Vlado Đajić.

Đajić je naveo da je posjetu ljekara iz Srpske odobrio Haški tribunal na zahtjev Župljanina i Stanišića, te dodao da će pregled biti obavljen u četvrtak, 1. februara.

"Cilj nam je da utvrdimo njihovo zdravstveno stanje i da na osnovu njihovog pregleda, kao i pregleda medicinske dokumentacije damo smjernice o njihovom daljem liječenju", istakao je Đajić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Đajić, koji predvodi ljekarski tim, rekao je da će po povratku iz Haga, kada budu imali detaljne informacije o njihovom zdravstvenom stanju, o tome upoznati javnost.

On je naveo da troškove odlaska u Hag - avionske karte i smještaj snose sami ljekari i istakao da je ova posjeta isključivo humana, a ne politička jer oni liječe ljude bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost.

Načelnik Klinike za neurologiju Siniša Miljković rekao je da, prema njihovim prvim informacijama, jedan od haških osuđenika navodno imao moždani udar.

"Naš cilj je da utvrdimo da li je riječ o moždanom udaru, te šta je urađeno od dijagnostike. Želimo da pregledamo pacijenta i vidimo da li je pružena adekvatna medicinska pomoć, da li je potrebna neka dodatna dijagnostika, te da li se pacijent adekvatno liječi tokom boravka u Haškom tribunalu", istakao je Miljković.

On je podsjetio da UKC ima kvalitetno odjeljenje za cerebrovaskularne bolesti, te da prvi u BiH i Srpskoj imaju Jedinicu za moždani udar i da su najiskusniji u prevenciji moždanog udara.

"Raspolažemo znanjem i iskustvom dovoljnim da možemo otići u Hag, steći uvid u situaciju i eventualno predložiti neke dalje mjere koje se tamo mogu preduzeti nad našim pacijentima", istakao je Miljković.

Specijalista kadrdiologije Nikola Šobot rekao je da su bolesti srca i krvnih sudova usko povezani sa moždanim udarom.

"Moždani udar zna često biti posljedica bolesti srca zbog povećanog krvnog pritiska i određenih poremećaja srčanog ritma i same strukture srca", pojasnio je Šobot.

On je rekao da će se u Hagu baviti kompletnom procjenom kardiovaskularnog sistema Župljanina i Stanišića, načina dosadašnjeg liječenja i preporukama gdje se može pomoći i eventualno unaprijediti terapija.

Stojan Župljanin bivši je načelnik Centra službe bezbjednosti u Banjaluci, dok je Mićo Stanišić bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Suđenje Župljaninu i Mići Stanišiću počelo je 14. septembra 2009. godine, a pretresno vijeće Tribunala osudilo ih je krajem marta 2013. godine na po 22 godine zatvora.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 2016. godine prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije