BiH

Đajić: Župljanin i Stanišić nisu životno ugroženi, ali imaju ozbiljnih zdravstvenih problema

Đajić: Župljanin i Stanišić nisu životno ugroženi, ali imaju ozbiljnih zdravstvenih problema
Foto: N.N. | Đajić: Župljanin i Stanišić nisu životno ugroženi, ali imaju ozbiljnih zdravstvenih problema

HAG - Vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je danas Srni da nekadašnji policijski zvaničnici Srpske Stojan Župljanin i Mićo Stanišić nisu životno ugroženi, iako imaju ozbiljnih zdravstvenih problema, te naveo da će tim ljekara UKC-a dostaviti Haškom tribunalu mišljenje o načinu liječenja i terapije.

"Stanišić ima ozbiljne probleme u oba ramena zgloba zbog ograničene pokretljivosti. To mu onemogućava normalno funkcionisanje i predložili smo da uradi dodatna snimanja, odnosno magnetnu rezonancu da se vidi da li je za operativni ili fizikalni tretman", rekao je Đajić, nakon što je tim ljekara UKC pregledao u Haškom tribunalu osuđenike Župljanina i Stanišića.

On je naveo da je Župljanin prije nekoliko mjeseci imao moždani udar, nakon koga su ostale posljedice.

"One se odnose na slabost lijeve ruke i noge, otežano gutanje i govor, a izražena je i psiho-motorna usporenost, odnosno blagi stepen zaboravnosti. Župljanin ne bi smio da bude izložen stresu, potrebno mu je uraditi fizikalni tretman u adekvatnoj ustanovi i tretman logopeda, jer ne govori razgovijetno", dodao je Đajić.

Tim ljekara UKC-a Republike Srpske u Hag je otputovao juče.

Stojan Župljanin bivši je načelnik Centra službe bezbjednosti u Banjaluci, a Mićo Stanišić je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Suđenje Župljaninu i Mići Stanišiću počelo je 14. septembra 2009. godine, a pretresno vijeće Tribunala osudilo ih je krajem marta 2013. godine na po 22 godine zatvora.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 2016. godine prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije