BiH

Đokić: Apsolutna podrška srpskom članu Predsjedništva BiH

Đokić: Apsolutna podrška srpskom članu Predsjedništva BiH
Foto: Arhiva | Đokić: Apsolutna podrška srpskom članu Predsjedništva BiH

BANJALUKA - Socijalistička partija /SP/ će apsolutno podržati stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po pitanju pokretanja vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa najavljenim potpisivanjem memoranduma između Centralne izborne komisije BiH i američke agencije za izborne procese koja bi nadgledala lokalne izbore u BiH, izjavio je lider ove partije Petar Đokić.

Đokić smatra da je miješanje stranog faktora u izborni proces na ovaj način pokušaj narušavanja i destabilizacije demokratskih procesa u BiH, kao i suvereniteta samog izbornog procesa i da predstavlja pokušaj velikog političkog pritiska na cjelokupne odnose u BiH, saopšteno je iz SP.

On je dodao da niko sa strane ne smije da vrši pritisak i utiče na izbornu volju građana, apelujući da svi po ovom pitanju moraju zauzeti jedinstven i čvrst stav u interesu očuvanja stabilnosti i razvoja Republike Srpske.

"Svakako da gospodin Dodik iz sadržaja tog dokumenta i ukupnih odnosa na nivou BiH može najbolje da procijeni šta je najbolje za Republiku Srpsku. Mi ćemo tu procjenu i njegov stav u potpunosti podržati", rekao je Đokić.

Osvrćući se na pitanje cjelokupnog izbornog procesa u BiH, Đokić je rekao da je izborni zakon BiH prevaziđen i da omogućava korupciju neslućenih razmjera.

Prema njegovim riječima, za to nije kriva izborna komisija, već loš izborni zakon, koji ne omogućava transparentan izborni proces.

"Nažalost, postali smo država u kojoj nema vrednovanja političkih programa i kandidata i u kojoj postaje dominantno to koliko će novca stranke i kandidati moći platiti za svaki glas", istakao je Đokić.

On je dodao da je takva situacija jasan pokazatelj da puno toga treba mijenjati u izbornom procesu, kako bi se omogućila njegova apsolutna otvorenost i kontrola, koje po važećem izbornom zakonu nema.

"Ne može se na izborima glasati za novac. Suština demokratskih izbora jeste da se glasa za kvalitet programa stranaka i kandidata koji taj program zastupaju. Više puta smo kao partija predlagali da pristupimo ozbiljnim promjenama izbornog zakona, ali do sada nije bilo dovoljno volje za promjene", konstatovao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije