BiH

Đokić: Favorizuje se uvoznički lobi u FBiH; Šarović: Đokićeva demagogija i isprazna priča

Đokić: Favorizuje se uvoznički lobi u FBiH; Šarović: Đokićeva demagogija i isprazna priča
Foto: N.N. | Đokić: Favorizuje se uvoznički lobi u FBiH; Šarović: Đokićeva demagogija i isprazna priča

BANJALUKA, SARAJEVO - Neprihvatljiv je postupak Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, mimo utvrđene procedure i imenovane Radne grupe, tekst Nacrta odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH, kojim se favorizuju uvoznički lobiji koji posluju u FBiH, uputi na mišljenje Vladi RS, izjavio je jučer Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

"Dostavljanjem Nacrta odluke direktno, bez razmatranja iste na Radnoj grupi i postizanja konsenzusa, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izbjegava institucije RS i nastoji da izvrši prenos nadležnosti dajući nepripadajuća ovlašćenja sebi i postavljajući odluku iznad zakonskog okvira RS", rekao je Đokić, a saopćeno je iz njegovog ministarstva.

U saopćenju se dalje navodi kako je Đokić dodao da će resorno ministarstvo, u okviru Vladine politike, "uraditi sve da zaštiti ustavne nadležnosti RS, a da bi svi u BiH trebalo bi da štite interese domaćih proizvođača bez obzira na to da li posluju u RS ili u FBiH, jer su njihove poslovne aktivnosti od značaja za cijelu BiH.

"Smatramo da se pitanje usaglašavanja teksta odluke mora vratiti u okvire Radne grupa, čije članove je iz relevantnih institucija RS i FBiH imenovalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH", istakao je Đokić.

U saopćenju se dalje navodi kako je on podsjetio da je za RS od izuzetne važnosti da se pitanje kvaliteta tečnih naftnih goriva reguliše donošenjem nove odluke, koja će biti usklađena s ustavnim nadležnostima i obavezama iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, te važećim standardima, na čemu je resorno ministarstvo u posljednjih nekoliko godina uporno insistiralo.

Na sve ovo ministar Šarović odgovara kako je u pitanju Đokićeva čista demagogija, isprazna priča i gomila neistina".

"Ja dvije godine molim bezuspješno ministra Đokića i njegove saradnike da mi pomognu svojim mišljenjima neposredno ili kroz stručno radno tijelo, kako bih pripremio novu odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva jer je prema obavezama prema Energetskoj zajednici i novim EU standardima to trebalo da učinimo još 2016. Ne znam zbog čega je njegova podrška izostala, zašto je opstruisao rad jednog takvog organa, te zašto nije dao svoj stav o poziciji Rafinerije nafte Brod i drugih domaćih proizvođača u okviru nove odluke i ranije preuzetih obaveza za modernizaciju Rafinerije", naveo je Šarović.

Dodao je kako je Nacrt odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koji u sebi sadrži najveće EU standarde, bio na javnoj raspravi, te da su u njegovom kreiranju svoj stav dali "i zainteresovani subjekti".

"Zatraženo je i mišljenje o rješenjima iz odluke od nadležnih institucija iz RS i FBiH. Nova odluka znači više rada u ovoj oblasti, viši kvalitet goriva, što je interes građana, ali i prelazni zaštitni period za naše proizvođače koji proizvode neke vrste goriva lošijeg kvaliteta. Da bismo završili pregovore s Ruskom Federacijom o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), neophodno je da usvojimo i navedenu odluku. Ovo je veoma važan momenat jer je to jedini preostali uslov Rusije za konačno pristupanje BiH STO-u", naveo ja Šarović, zaključivši kako ova procedura nema apsolutno nikakve veze s prenosom nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije