BiH

Đokić: Mir nema cijenu

Đokić: Mir nema cijenu
Foto: N.N. | Đokić: Mir nema cijenu

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao je da su mir i nenasilje prijeko potrebni svijetu koji je umoran od mržnje, sukoba i nasilja.

Povodom Međunarodnog dana mira, koji se 21. septembra obilježava u znak jačanja mira među državama i narodima, Đokić je istakao da kao narod koji je kroz istoriju često stradao upravo zbog svoje želje da živi slobodan i u miru, Srbi na ovaj dan treba da se podsjete da mir nema cijenu.

Prema njegovim riječima, sukobima se problemi samo produbljuju i njihova eskalacija donosi smrt i materijalna razaranja, saopšteno je iz SP-a.

"Kao baštinici ideje socijalizma koja podrazumijeva borbu za ravnopravnost, jedinstvo i prijateljstvo među ljudima i narodima, Socijalistička partija, vođena univerzalnom porukom `Neka prevlada mir na zemlji` i polazeći od još jedne univerzalne devize - `Djeluj lokalno, misli globalno`, poziva političke aktere i medije da prestanemo sa jezikom mržnje i da u predstojeću predizbornu kampanju uđemo poštujući političke neistomišljenike, prezentujući svoje programe i politike, a ne vrijeđajući one koji misle drugačije", rekao je Đokić.

Širom svijeta 21. septembar se obilježava kao Međunarodni dan mira, u znak jačanja mira među državama i narodima.

Ovaj datum je uspostavila Generalna skupština UN 1981. godine. Dvadeset godina kasnije, 2001. godine, Rezolucijom UN 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou, čime je potvrđen značaj obilježavanja ovog bitnog datuma.

Svake godine na ovaj dan se posebno podstiču pojedinci, organizacije i nacije da podijele poruku mira kroz svoje djelovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije