BiH

Đokić: Odluka Ustavnog suda ugrožava ustavnu poziciju Srpske

Đokić: Odluka Ustavnog suda ugrožava ustavnu poziciju Srpske
Foto: Arhiva | Đokić: Odluka Ustavnog suda ugrožava ustavnu poziciju Srpske

BANJALUKA – Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije (SP), rekoa je da odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu ugrožava ustavnu poziciju Republike Srpske unutar BiH.

"Ustavni sud BiH sada pokušava da preuzme ulogu drugih organa, onu ulogu koju on nema. Želi da bude ustavotvorac i da uspostavlja novu praksu koje do sada nije bilo", rekao je Đokić za RTRS.

On kaže da je u pitanju namjera da se imovina koja pripada Srpskoj, odnosno imovina koju na isti način ima FBiH, sada izuzme od Srpske i da se evidentira kao imovina koja pripada Bosni i Hercegovini.

"Dejtonski mirovni sporazum, i kroz njega Ustav Bosne i Hercegovine, ima jasno je definisao pitanje nadležnosti nad imovinom i za imovinu i to je u nadležnosti entiteta",  naveo je Đokić.

Istakao je da entiteti uređuju imovinska pitanja i vode evidencije o svojoj imovini.

"Postoje, naravno, brojna otvorena imovinska pitanja u ovoj zemlji i naši organi rade na tome da se ta pitanja rješavaju. Ovaj put Ustavni sud je na osnovu apelacije koju je podnijela grupa narodnih poslanika iz Srpske, pokrenuo to pitanje i evo imamo sada tu odluku", rekao je Đokić.

Naveo je da odluka još nije objavljena, ali da je donesena, i ovaj put preglasavanjem sudija iz Srpske.

"Po našem tumačenju, Ustavni sud nije imao nadležnost da donosi takve odluke. Drugo, takve odluke se ne mogu ni donositi jer u BiH još nije jasno definisano pitanje razgraničenja, međuenitetska linija, i dok se to pitanje ne definiše ne mogu se razmatrati niti okončavati pitanja koja su imovinskog karaktera", naveo je Đokić.

On je rekao da se Ustavni sud bavio onim oblastima u kojima nije nadležan.

"Ustavni sud BiH sada uzima ulogu koju je u jednom vremenu imao, ili sebi sam nezakonito uzeo visoki predstavnik, koji je jedno vrijeme imao praksu da donosi razne vrste odluka iz nadležnosti drugih organa. Nemamo više takvu praksu djelovanja visokih predstavnika, jer je on shvatio da ne postoji više prostora za to. Pošto postoji vrlo jasan stav da se takve njegove odluke više ne mogu i neće provoditi, onda su se sada prebacili na teren da takve odluke donosi Ustavni sud BiH i mi smatramo da je takav rad nedospustiv", rekao je Đokić gostujući u emisiji Telering.

Smatra da je i ova odluka koju je donio Ustavni sud BiH politički veoma štetna.

"Kažem politički, jer ona duboko zadire u sferu ukupnih odnosa, posebno političkih. Podstiče novi oblik nepovjerenja prema tim institucijama BiH i odvaja nas od normalnog načina života i rada tih institucija", poručio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije