BiH

Đokić: Presuda Mladiću pokušaj obračuna sa Srpskom i Srbima

Đokić: Presuda Mladiću pokušaj obračuna sa Srpskom i Srbima
Foto: N.N. | Đokić: Presuda Mladiću pokušaj obračuna sa Srpskom i Srbima

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je Haški tribunal danas nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću izrekao političku presudu, kojom nastoji da se obračuna sa Srpskom i srpskim narodom koji ju je stvorio.

Đokić je ocijenio je da će posljedice doživotne presude Mladiću biti teške po odnose u BiH, jer neće doprinijeti poboljšanju odnosa tri naroda u BiH, kao ni boljem razumijevanju rata i pronalaženju puta ka pomirenju.

"Ona će samo dodatno podstaći nacionalnu homogenizaciju Srba, a pretpostavljam da će se tako ponašati i drugi narodi", rekao je Đokić Srni.

On smatra da će i zbog ovakve presude Mladić, kao i prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, za Srbe zauvijek biti nacionalni heroji.

"Bez obzira na karakter, presude neće uticati na svijest Srba, koji će uvijek smatrati da su to nacionalni heroji, koji su u teškom vremenu, stajući na čelo naroda, vodeći ga i boreći se za njega uspjeli da mu obezbijede slobodu i ravnopravnost", poručio je Đokić.

On je napomenuo da je opasno što se iz svega izvlači utisak da je srpski narod sklon genocidu, što nije tačno.

"Haški sud takvom presudom, kao i nekim drugim ranije izrečenim i onim koje sprema, želio je, u stvari, da pokaže genocidnost srpskog naroda. Mi to nismo i ne zaslužujemo da se nađemo među onim koji su izvršili genocid, kakav je počinio fašistički režim svojevremeno", poručio je Đokić.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije