BiH

Pratite nas na Google news

Đokić: RS ima pravo da se brani svim političkim i pravnim sredstvima

Đokić: RS ima pravo da se brani svim političkim i pravnim sredstvima
Foto: Arhiva | Đokić: Srpska ima pravo da se brani svim političkim i pravnim sredstvima
Srna

BANJALUKA - Predsjednik SP-a Petar Đokić izjavio je da Republika Srpska ima pravo da se brani svim političkim i pravnim sredstvima ukoliko bude nastavljeno njeno ugnjetavanje.

Đokić je, povodom informacije o položaju i statusu Republike Srpske u BiH, koju je Vlada Srpske usvojila 20. avgusta i dostavila Srbiji, naglasio da se Republika Srpska suočava s opstrukcijama i osporavanjima od svoga nastanka.

"Iako smo navikli na konstantne opstrukcije od raznih međunarodnih i unutrašnjih faktora u BiH, mi nikada ne smijemo odustati od prava i interesa srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH. To je naša obaveza kao ozbiljnih ljudi i političara", istakao je Đokić.

On je napomenuo da Republika Srpska ima odlične odnose sa Srbijom, kao i da očekuje dosta od sutrašnjeg sastanka političkog rukovodstva Republike Srpske i Srbije, saopšteno je iz SP-a.

Đokić je naglasio da je Srbija oduvijek bila zaštitnik Srpske, da će tako i ostati, te zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć koju pruža Srpskoj, kao i za njegov državnički pristup shvatanju problema i odnosa u BiH i regionu.

"Mnogo dugujemo i šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću, koji je na međunarodnom planu srčano i iskreno branio interese Srpske", navodi Đokić.

On je rekao da je ova generacija političkih predstavnika Republike Srpske vodila teške političke borbe u izazovnim i opasnim vremenima za srpski narod, ali i izvojevala velike pobjede, te da samim tim nema mjesta za sumnju da će sadašnji lideri srpskog naroda znati kako ostvariti i buduće pobjede za Srpsku.

"Sve što tražimo je dosljedno sprovođenje i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat i dalje stradanje u BiH. Onaj ko ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum, taj ne poštuje mir i ratne žrtve u BiH, onaj ko krši i ruši Dejtonski sporazum, taj krši i ruši mir, a svjedoci smo vidnog kršenja odredaba Ustava BiH posljednjih nekoliko godina, kada su ukidane nadležnosti Republike Srpske i nasilno prenošene na nivo BiH", naglasio je Đokić.

On je naveo i da se odnosi u BiH moraju graditi na iskrenosti, uvažavanju, koordinaciji i reciprocitetu, te da će u suprotnom doći do novih problema u načinu funkcionisanja BiH.

"I ovim putem pozivam sve strane i narode u BiH i međunarodni faktor na konsenzus i dogovor. To je jedini način da BiH funkcioniše. Bilo kakvo nametanje rješenja, majorizacija, nanijeće trajnu štetu i posljedice po BiH. Srpska ima pravo da se brani svim političkim i pravnim sredstvima, ukoliko se nastavi naše ugnjetavanje", poručio je Đokić.

On je dodao da će ova stranka, ali i druge iskrene patriote kojima je Republika Srpska na srcu biti uvijek na strani interesa Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije