BiH

Pratite nas na Google news

Đokić: Zabrinjava odluka o pomijeranju izbora

Đokić: Zabrinjava odluka o pomijeranju izbora
Foto: Arhiva | Đokić: Zabrinjava odluka o pomijeranju izbora
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izjavio je da zabrinjava odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o pomijeranju lokalnih izbora, koja je donesena bez konsultacija sa svim relevantnim stranama, te upozorio da se može otići u još veću politički krizu ako se ovako nastavi.

Đokić je, takođe, saglasan da takva odluka nije legitimna i da nema pravnog uporišta.

"Zabrinjava odluka CIK-a koja se donese unilateralno, bez konsultacija sa svim relevantnim stranama. Na ovaj način CIK još jednom pokazuje sa kojim sve problemima se suočava BiH i da ova institucija postaje odmetnuta od većinskog stava građana i drugih političkih subjekata, a u interesu manjine", istakao je Đokić.

On smatra da su se smirivanjem situacije sa virusom korona stekli uslovi da izbori budu održani u oktobru, kako je ranije dogovoreno, kao i da nije bilo razloga da CIK "preko koljena" nepromišljeno donosi odluku o njihovom pomijeranju za skoro mjesec i po dana, saopšteno je iz SP.

"Postavlja se pitanje kome odgovara pomjeranja izbora i kome to CIK kupuje dodatni period za pripremu", rekao je Đokić.

On je dodao da je SP spremna za izbore i da želi da nastavi radi sa članovima i građanima Republike Srpske na politikama od interesa za Srpsku.

Đokić je zaključio da nije korektna instrumentalizacija CIK-a, kao i da, ukoliko ovakvo ponašanje postane praksa, BiH može otići u još veću političku krizu, što nije u interesu nikome.

Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra, umjesto 4. oktobra, odlučila je juče Centralna izborna komisija. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije