BiH

Dnevne novine su važna baština BiH

Dnevne novine su važna baština BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Dnevne novine su važna baština BiH

SARAJEVO - Sastanak glavnih urednika i direktora "Nezavisnih novina", "Glasa Srpske", "Večernjeg lista", "Avaza" i "Oslobođenja", uz podršku Savjeta za štampu Bosne i Hercegovine, održan je danas u Sarajevu, u redakciji "Oslobođenja".

Uz potpunu suglasnost da su izdavači printanih medija - za razliku od prakse u Evropi, ali i regiji - prepušteni traženju vlastitih recepata za preživljavanje, kao i za pripadajuće i podržavajuće industrije, najavljen je zajednički nastup ka relevantnim državnim adresama.

Slobodna i kvalitetna štampana izdanja nisu samo svjedoci istorije i zajednička kulturna baština, već i prostor razmjene mišljenja, otvaranja važnih tema i poligoni za kristalizovanje ideja i pravaca budućeg djelovanja, kao što su i nezaobilazan izvor informisanja. 

Društva razvijene demokratije čuvaju svoj print, ali svi akteri ovog susreta uvjereni su da su zemljama koje nastoje podići svoje demokratske ljestvice, poput Bosne i Hercegovine, novine nasušna potreba i riješeni su da se zajedničkim snagama izbore za čuvanje, ali i razvoj kvaliteta novina koje vode. 

I, naravno, dogovoreni su redovni susreti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije