BiH

Do EU brže preko regionalnih foruma

Do EU brže preko regionalnih foruma
Foto: N.N. | Do EU brže preko regionalnih foruma

SOFIJA - Makroregionalne strategije EU, poput evropskih strategija za Dunav ili za jadranski region u kojima učestvuje i BiH, su šansa za zemlje zapadnog Balkana da ubrzaju svoj put ka evropskim integracijama, jedan je od zaključaka sedmog sastanka Dunavske inicijative, koja je završena danas u Sofiji.

Naime, kako nam je reklo nekoliko upućenih sagovornika iz evropskih institucija, s obzirom na to da se u bliskoj budućnosti ne očekuje nastavak proširenja EU dok se ne riješe unutrašnji odnosi u tom bloku, regionalne strategije su idealan forum za zemlje poput BiH da predlože projekte, obezbijede značajna sredstva i tehničku podršku iz EU, ali i da stupe u kontakt s evropskim zvaničnicima i razviju zajedničke aktivnosti.

Žan-Pjer Halkin, šef Odjeljenja za makroregionalnu saradnju Evropske komisije, za "Nezavisne" je rekao da su ovi forumi, poput Dunavske inicijative, odlična šansa za BiH i druge balkanske zemlje da zajedno s Evropskom komisijom i zemljama članicama, na ravnopravnoj osnovi učestvuje u kreiranju evropskih projekata i politika.

"One vam mogu pomoći da vaša administracija stekne povjerenje i potrebna znanja, ali i da vaši građani mogu direktno da participiraju u onim oblastima koje su važne za njihov razvoj ili svakodnevni život", rekao je on.

U Sofiji je zemljama članicama Evropske strategije za region podunavlja ponuđena participacija u četiri oblasti, koje se odnose na saobraćajno povezivanje, turizam i energetiku, zatim na zaštitu životne sredine, te na razvoj inovativnih tehnologija i jačanje institucionalne saradnje.

Fokus samita u Sofiji bio je turizam jer se, kako su istakli, radi o jednoj od najbrže rastućih industrija, a u kojoj se radna mjesta ne mogu "preseliti" u druge zemlje, kao što je to, na primjer, slučaj s informacionim tehnologijama, već ostaju u selima i gradovima u kojima se investiraju.

Radomir Bogdanović, ambasador BiH u Sofiji, je rekao da BiH može iskoristiti fondove ne samo za razvoj konkretnih turističkih djelatnosti, već i za razvoj saobraćajne infrastrukture, koja je potrebna za turiste da stignu do destinacija u BiH.

On je rekao da su bugarske vlasti spremne da ponude BiH konkretnu pomoć ne samo kad su ovi projekti u pitanju, već i kad se radi o povlačenju sredstava iz evropskih fondova.

"Malo ljudi zna da je Bugarska jedna od zemalja koja je najefikasnije iskoristila evropske fondove. Čak 98 odsto mogućih sredstava su iskoristili. Šteta bi bilo da BiH ne primijeni neka od njihovih iskustava. A oni su nama direktno ponudili pomoć i izrazili spremnost da njihovi stručnjaci dođu u BiH i da nam pomognu", rekao je on.

Jedan od sagovornika iz Evropske komisije nam je nezvanično rekao da bi BiH kroz regionalne forume, IPA sredstva i saradnju s individualnim zemljama članicama mogla povući milijarde evra, ukoliko bi osposobila svoje službe za ovaj posao.

"Povlačenje evropskih sredstava nije lako i tu je zaista potrebno puno stručnosti i kvalitetnih projekata. Ali morate shvatiti koliko će investicija u vaše stručnjake donijeti benefita u bližoj budućnosti", rekao je naš sagovornik.

U uvodnom obraćanju novinarima, Ekatarina Zaharjeva, zamjenica bugarskog premijera, potvrdila je privrženost te zemlje evropskim integracijama zapadnog Balkana, što je, kako je istakla, i dokazala svojim aktivnostima tokom bugarskog predsjedavanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije