BiH

Dobojski SDS ulazi u vlast na nivou RS i BiH

Dobojski SDS ulazi u vlast na nivou RS i BiH
Foto: Srna | Dobojski SDS ulazi u vlast na nivou RS i BiH

DOBOJ - Svi SDS-ovi poslanici iz Doboja u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu parlamenta BiH biće dio vlasti, jednoglasno je odlučila Skupština ovdašnjeg gradskog odbora SDS-a.

O tome se u Doboju šuška već dva mjeseca, a te spekulacije potvrdila je Skupština svojom odlukom.

To znači da će tri poslanika SDSa iz Izborne jedinice pet u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Marić, Danijel Jošić i Nina Bukejlović podržati skupštinsku većinu, a Obren Petrović, koji je dobio mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, prihvatiti poziv novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika za formiranje patriotskog bloka.

Na sjednici koja je održana nakon što su članovi dobojskog SDSa u nedjelju napustili zasjedanje Glavnog odbora stranke u Banjaluci nezadovoljni tretmanom, odnosno zvižducima i optužbama da su izdajnici, doneseni su zaključci koje je medijima saopštio Boris Jerinić, član Gradskog odbora SDSa Doboj.

"Skupština GO SDSa Doboj pruža svoju punu podršku novoizabranim nosiocima mandata da budu dio vlasti u parlamentu BiH, tako i u Narodnoj skupštini RS, a u cilju zastupanja interesa svih građana Doboja", izjavio je Jerinić, koji se jedini obratio medijima nakon sjednice poslije koje je priređen ručak za sve članove.

Skupština dobojskog SDSa osudila je "izrežirane i sinhronizovane napade pojedinih visokih funkcionera SDSa prema svom članstvu u Doboju", naročito zbog toga što su u Doboju ostvareni najbolji rezultati u RS.

"Sada su dobili odluku, ne pojedinca, ne mene, ne bilo koga, nego Skupštine SDSa u Doboju. I puna je podrška predsjedniku SDSa Obrenu Petroviću i svim ljudima koji rukovode gradskom organizacijom", naveo je Jerinić.

Dobojski SDS pozvao je na odgovornost vrh SDSa s obzirom na to da je ta stranka ostvarila ubjedljivo najlošiji rezultat na izborima od njenog osnivanja, te da se što hitnije organizuju prijevremeni unutarstranački izbori.

"Tražimo odgovornost svih onih koji su imali loš izborni rezultat. Predsjednik stranke je rekao sam da, ukoliko izgubi, neće biti predsjednik SDSa. On je to rekao, nisam ja, ali mi tražimo odgovornost, ne samo od njega, nego tražimo odgovornost od svih", kazao je Jerinić.

On je rekao da lider SDSa Vukota Govedarica nije razgovarao sa šest članova Glavnog odbora SDSa iz Doboja, koji su u nedjelju napustili sjednicu u Banjaluci, te na pitanje da li strahuju da će lider stranke raspustiti dobojski odbor, dodao je da on ima statutarno pravo da to učini.

"Vjerovatno on zna šta će. To je pitanje za predsjednika SDSa, da li ljudi koji pobjeđuju, koji su pobijedili na sva četiri nivoa, koji su mu donijeli pobjedu i u Doboju, ne zaslužuju da budu u SDSu, onda je to njegova odluka", zaključio je Jerinić.

"Onaj ko ne želi da poštuje odluke Glavnog odbora SDSa debelo iskače iz okvira stranačke discipline. Vjerujem da su svi toga svjesni", to je, sa druge strane, za Srpskainfo rekao predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica komentarišući zaključke Gradskog odbora SDS-a u Doboju.

"Želim da naglasim da je Glavni odbor SDS-a bio eksplicitan i da smo zajedno dogovorili kako će stranka funkcionisati. To znači da će Glavni odbor donijeti konačnu odluku na bazi platforme koja će biti osnova za razgovor sa bilo kim. Mislim da bi ta konačna odluka trebalo da bude opredjeljenje SDS-a", kaže Govedarica.

Na pitanje da li će članstvo SDSa u Doboju sa Obrenom Petrovićem na čelu biti sankcionisano zbog kršenja stranačke discipline, Govedarica je rekao da "ne bi sada razmišljao o tome".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije