BiH

Dobojski odbor SDA podmladio rukovodstvo

Dobojski odbor SDA podmladio rukovodstvo
Foto: N.N. | Dobojski odbor SDA podmladio rukovodstvo

DOBOJ - Na početku 2020, izborne godine dobojski odbor SDA podmladio je svoje rukovodstvo, koje samouvjereno najavljuje da će od naredne jeseni pozicija predsjednika Skupštine grada pripadati njima.

Nakon unutarstranačkih izbora, na čelo SDA došao je Senahid Spahić, koji je po broju glasova delegata nadmašio partijskog kolegu Anisa Husakovića, dok je za potpredsjednika izabran Fehrat Osmanbegović.

"Mi smo se tokom ovih stranačkih izbora opredijelili za nešto mlađi kadar, malo smo promijenili strukturu, tako da će se vjerovatno takva struktura odraziti i na izbornim listama i na konceptu same stranke u narednim izborima... Velika odgovornost i velika čast, između toga ću morati koordinirati. U ekipi Izvršnog odbora imam i mlade i iskusne ljude, koji će, nadam se, biti dobar spoj za dalji rad", kaže Senahid Spahić, koji ima 29 godina.

On je stranku preuzeo nakon što su od marta prošle godine njom rukovodila dva povjerenika, a s ponosom ističe da je član SDA od svoje 18. godine te da je ranije bio predsjednik Asocijacije mladih.

Iako je na čelo stranke došla nova struktura mladih ljudi, to neće uticati na odnos s lokalnom vlašću, koju SDA podržava od posljednjih lokalnih izbora. Prije godinu dana ova stranka je podržala i izbor Borisa Jerinića (SNSD) za gradonačelnika, koji je na toj poziciji nakon 16 godina zamijenio Obrena Petrovića.

U skupštinskim klupama sjede dva odbornika SDA, koji svojim glasovima podržavaju projekte lokalnih vlasti. 

"U ovoj godini je niz velikih projekata koji će biti u gradu Doboju. Posebno me raduje što je jedan od prvih u užem jezgru grada rekonstrukcija Ulice kralja Aleksandra, isto kao i rekonstrukcija kompletnog puta M17. Te rekonstrukcije će otežavati kretanje građana, ali ja ih molim za strpljenjer jer sam siguran da će, kada sve te projekte završimo, grad Doboj biti uređeniji", navodi gradonačelnik Boris Jerinić.

Strankama tek predstoje aktivnosti u vezi s izborima, ali u SDA su sebi već postavili ciljeve za jesen.

"Naš je politički cilj da ponovimo rezultat sa dva odbornika. U kojem će to konceptu biti, da li pojedinačno ili na nekoj zajedničkoj listi, to će odlučiti viši organi stranke. Još je rano da se o tome govori, ali svakako da nam je izborni cilj ponoviti te rezultate ili pokušati napraviti veći rezultat", kazao je Spahić.

"U ovoj izbornoj godini pokušaćemo da popravimo izborni rezultat i konačno iz SDA očekujemo predsjednika gradske skupštine, jer to smo davno zaslužili. S ovom podmlađenom ekipom poslije stranačkih izbora idemo u ovoj godini ka tom cilju", rekao je Mihnet Okić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Okić, koji je član Glavnog odbora SDA i ranije dugogodišnji lider partije u Doboju, dodaje da će predizbornoj kampanji za oktobarske izbore prethoditi pregovori ne samo s lokalnom vlašću, nego i sa drugim partijama.

"Moramo tražiti jedinstvo u nekoj koaliciji svih bošnjačkih političkih partija u gradu Doboju. Ukoliko uspijemo, to ćemo zagovarati i, evo, od ovog momenta pozivamo i radimo u tom pravcu, bez obzira na to što su neki možda svojim izletima griješili, dajemo pravo na popravni", poručio je Okić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije