BiH

Dobri radnici u BiH magnet za japanska ulaganja

Dobri radnici u BiH magnet za japanska ulaganja
Foto: N.N. | Dobri radnici u BiH magnet za japanska ulaganja
Dejan Šajinović

TOKIO - U organizaciji Japanske spoljnotrgovinske organizacije, u petak će u Tokiju biti održan seminar o investiranju u zemlje zapadnog Balkana, a očekuje se više od stotinu japanskih firmi zainteresovanih za ulaganje u ovaj region.

Prema riječima zvaničnika u Ministarstvu spoljnih poslova Japana, koje je organizovalo posjetu nekoliko balkanskih redakcija Japanu, japanske firme zainteresovane su za Balkan zbog geografskog položaja, blizine i trgovinskih odnosa ovih zemalja s EU, kao i zbog jeftine i edukovane radne snage.

Naime, kako nam je rečeno, nakon što su Japan i EU potpisali sporazum o slobodnoj trgovini, otvara se prostor i za lakšu saradnju sa zemljama koje imaju potpisane sporazume o stabilizaciji i pridruživanju s EU ili se nalaze u procesu pristupanja.

Kako je "Nezavisnim" rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova Japana, od posjete Igora Crnatka, ministra spoljnih poslova BiH, prošlog oktobra Tokiju, učinjeni su koraci kako bi se japanski privrednici upoznali s potencijalima BiH.

"Proteklih godina nije bilo mnogo prilika da se japanski privrednici informišu o tome šta nudi BiH. Međutim, nakon posjete našeg premijera regionu u januaru ove godine, stvari se počinju mijenjati, i mi namjeravamo konkretno pomoći da se poveća ekonomska saradnja", rekla nam je predstavnica Ministarstva.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da je prošle godine BiH u Japan izvezla tek oko pola miliona maraka vrijedne robe, dok je iz Japana uvezeno robe u vrijednosti oko 14,5 miliona.

Ono što, međutim, pokazuje da postoji potencijal je količina robe uvezena u BiH koja je porijeklom iz Japana, koja je u 2017. godini bila ukupno vrijedna više od sto miliona maraka. U Japan smo najviše izvozili hemijske proizvode, obuću i obućarske prozivode, a kako nam je rečeno, postoji interes za najkvalitetnija bh. vina. Iz Japana smo u BiH najviše uvezli mašina i tehničkih uređaja, a od japanske robe građani BiH najviše cijene njihove automobile.

Naši japanski sagovornici ističu da bi bh. privrednici mogli razmisliti o otvaranju ovih turističkih potencijala koji bi bili zanimljivi za japanske turiste.

"Japanci mnogo putuju, a poznato je da vole destinacije koje mogu pružiti etno-ugođaj. Mislimo da BiH ima šta ponuditi u toj oblasti jer je zemlja bogata istorijom, kulturnim različitostima i prirodnim bogatstvima", rekao nam je jedan od sagovornika.

Igor Gavran, ekonomski ekspert i poznavalac Japana, kaže da vjeruje da je Balkan Japancima zanimljiv, ali da BiH do sada nije pokazala sposobnost da privuče japanske privrednike i investitore.

"Dolazile su japanske kompanije i na 'Sarajevo Business Forum' i nekim drugim prilikama, ali nikada nisu naišli na konkretne projekte", kaže Gavran.

On je rekao da je nedavno jedna velika japanska kompanija bila zainteresovana da napravi najsavremeniju elektranu u Tuzli, ali da domaće vlasti nisu ozbiljno shvatile taj projekat.

"Japanci bi mogli investirati u neki strogo izvozni proizvodni pogon kao što rade Nijemci u auto-industriji ili Britanci u rudarstvu", smatra on, i dodaje da ovakva kakva je sada, BiH teško može ozbiljnije privući investitore iz svijeta.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije