BiH

Dobri rezultati pripadnika OS BiH na takmičenju u Merilendu

Dobri rezultati pripadnika OS BiH na takmičenju u Merilendu
Foto: OS BiH | Dobri rezultati pripadnika OS BiH na takmičenju u Merilendu

MERILEND - U organizaciji Nacionalne garde Merilenda (MDNG) pripadnici Oružanih snaga BiH već četvrtu godinu učestvuju na takmičenju za najboljeg vojnika, podoficira i oficira "Best Warrior Competition" (BWC 2018), a koje je ove godine održano od 15. do 18. marta u Merilendu (SAD).

Takmičenje je realizovano u okviru Programa saradnje "Vojska-Vojsci" (M2M SPP) uz svesrdnu pomoć Kabineta za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u Sarajevu. 

U ekipi Oružanih snaga BiH, koja je postigla zapažene rezultate i uspješno predstavila Oružane snage BiH, bili su potporučnik Marko Vidović, vodnik Matija Ivaković, vojnik Ermin Hajrić i vođa ekipe, potporučnik Dajana Dangubić. 

Tokom četiri dana takmičenja pripadnici Oružanih snaga su imali priliku da svoja znanja, psihofizičke vještine i sposobnosti pokažu u 10 disciplina te da se tekmiče sa pripadnicima Oružanih snaga Estonije i Nacionalne garde Merilend. Neke od disciplina kroz koje su učesnici takmičenja prolazili odnosile su se na dnevnu i noćnu navigaciju sa specifičnim zadacima, ukazivanje prve pomoći prilikom povreda, gađanje pod stresom i pješačenje 15 kilometara pod teretom. 

Vodnik Matija Ivaković osvojio je prvo mjesto u kategoriji podoficira, dok je u ukupnom poretku osvojio treće mjesto. 

"Osjećaj kada sam saznao da sam prvi je bio nevjerovatan. Do tog trenutka nismo imali uvid u postignute rezultate. Kada su pročitali moje ime nisam mogao vjerovati da sam prvi. Biti najbolji je nevjerovatan osjećaj. Osjećam se pomalo umorno, ali sam sretan i zadovoljan nakon svega što sam postigao. Bilo je veoma naporno i zahtjevno postići ovaj rezultat, a to podrazumijeva mnogo rada, priprema i koncentracije", izjavio je vodnik Ivaković.

Završnoj ceremoniji dodjele nagrada prisustvovao je i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Vašingtonu pukovnik Zoran Batarilo, uputivši čestitke pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su učestvovali na takmičenju "Best Warrior Competition".

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije