BiH

Doček uz muziku i vatromet širom Srpske

Doček uz muziku i vatromet širom Srpske
Doček uz muziku i vatromet širom Srpske

Više stotina Prijedorčana Novu 2015. godinu dočekalo je na Malom trgu, gdje ih je zabavljao etradna zvijezda Milan Stanković.

Gradska uprava je sugrađanima, koji su novogodišnju noć proveli na otvorenom i na temperaturi do minus 16 stepeni Celzijusovih, obezbijedila sendviče, čaj i kuvano vino besplatno, a u ponoć je priređen vatromet, te pročitana čestitka gradonačelnika Marka Pavića.

"U vremenu kada je borba za egzistenciju porodice najvažniji zadatak, svima vama želim da vam taj put u ovoj 2015. godini bude što lakši i uspješniji. Naravno, i naš je zadatak da što efikasnijim radom doprinesemo tome, kao i da otvaramo nova radna mjesta, da studenti imaju stipendije, učenici što bolje uslove za učenje i odrastanje, penzioneri što mirnije i dostojno čovjeka treće životno doba", poručio je Pavić.

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor zabilježio je jedno krivično djelo u gradu, pet saobraćajnih nezgoda u Prijedoru i Kozarskoj Dubici u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno, dok narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

Na ulicama Prijedora i ove, kao i prošle, Nove godine bilo je primjetno manje pirotehničkih sredstava u odnosu na prethodne godine. Smanjena upotreba pirotehnike uočljiva je otkad je policiji u ovom gradu u novembru 2013. nakon 11 godina vraćen rang Centra javne bezbjednosti.

Služba hitne pomoći imala je 41 pacijenta uobičajene patologije.

Na porodilištu bolnice "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor rođena su dva dječaka.

Prijedorski vatrogasci proveli su mirnu noć.

Većina Prijedorčana novu godinu dočekala je u svojim domovima uz TV program u društvu porodice i prijatelja i uz bogatiju trpezu.

Kao i prethodnih godina, mnogi se više pripremaju za proslavu koja će se spontano dešavati večeras u brojnim lokalima. Privlačnost takozvane reprize je u tome što se ne plaća unaprijed, što ima dozu neobaveznosti i što često bude veselija i življa nego sama novogodišnja noć.

Bijeljina

U Bijeljini je novogodišnja noć protekla mirno, na minus 17 stepeni Celzijusovih.

Prva beba u 2015. je dječak koji je rođen jutros u 5.45, potvrđeno je u bijeljinskom porodilištu.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Bijeljina, u gradu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, a na putevima su se dogodile četiri saobraćajne nezgode u kojima je nastala manja materijalna šteta.

U Hitnoj službi su tokom novogodišnje noći pregledana 103 pacijenta, a dežurne ekipe obavile su i 10 kućnih posjeta, što je uobičajen broj pacijenata.

Novi Grad

Stanovnici Novog Grada dočekali su Novu 2015. uglavnom u krugu porodice, a oni mlađi u nekom od ugostiteljskih objekata.

U Hitnoj službi Doma zdravlja obavljeno je 39 pregleda. Uglavnom su to bile povrede, povišena tjelesna temperatura i krvni pritisak.

Novljani su u novogodišnjoj noći i prvog dana Nove godine uredno snabdjeveni električnom energijom, a temperatura vazduha jutros je minus 16 stepeni Celzijusovih.

Foča

Uz muziku sa razglasa i kuvano vino i rakiju, Novu godinu na gradskom trgu u Foči, na polarnoj temperaturi, ali u veseloj atmosferi, dočekalo je nekoliko stotina građana.

Najavljeni nastup trubačkog orkestra "Gromović" iz Ivanjice je izostao, jer su muzičari kasnili zbog problema u putu i na prelasku granice.

Trubači su u Foču stigli oko jedan čas iza ponoći, kada se većina građana već razišla, pa se zvuk trube, ipak, nije čuo u novogodišnjoj noći.

Smjenu stare i nove godine označio je veliki vatromet, a pročitana je i novogodišnja čestitka načelnika opštine Radisava Mašića.

Doček na otvorenom organizovala je opština Foča, a za kuvano vino i rakiju pobrinuli su se članovi Planinarskog društva "Zelengora".

Veselo je bilo i u fočanskim kafićima i restoranima, ali je bilo primjetno da je manje gostiju i da je doček skromniji u odnosu na ranije godine.

Zvornik

Na području opštine Zvornik novogodišnja noć protekla je mirno, bez ijednog prijavljenog narušavanja javnog reda i mira ili krivičnog djela.

U protekla 24 časa dogodila se jedna saobraćajna nezgoda u kojoj, osim materijalne štete, nije bilo povrijeđenih, kažu u saobraćajnoj policiji Zvornik.

U Zvorniku nije bio organizovan doček na gradskom trgu, ali su građani Novu godinu dočekali u svojim domovima, restoranima i motelima, kao i u obližnjim mjestima - Banji Koviljači i Loznici.

U porodilištu Opšte bolnice Zvornik u novogodišnjoj noći nije rođena nijedna beba, ali se, prema riječima dežurne sestre, vrše pripreme za prihvat novog malog sugrađanina ili sugrađanke.

Saobraćaj na graničnom prelazu Karakaj prema Srbiji odvija se bez većeg zadržavanja.

Gradiška

U Gradišci je na platou ispred Kulturnog centra Nova 2015. dočekana uz muziku i tradicionalni vatromet u ponoć.

Oko 200 građana, kojima nije smetala ni temperatura od minus 15 stepeni Celzijusovih, zabavilo se uz banjalučki rok bend "Balkan ekspres".

Doček su organizovali opština Gradiška i Kulturni centar, uz pokroviteljstvo načelnika opštine.

Većina stanovnika, ipak, odlučila je da Novu 2015. dočeka u kućnom ambijentu.

Oni koji su mogli da izdvoje od 30 KM do 70 KM slavili su u nekim od ugostiteljskih objekata.

Ono što je bilo karakteristično u "najluđoj noći" jeste to da je mnogo lokala bilo zatvoreno, a i kafići u kojima se nije plaćala rezervacije bili su slabo posjećeni.

Prema informacijama iz policije, na području opštine Gradiška sinoć su se dogodile tri saobraćajne nesreće sa materijelnom štetom.

Profesionalna vatrogasna jedinica imala je jednu intervenciju, na gašenju zapaljenog kontejnera.

U porodilištu gradiške bolnice rođene su dvije djevojčice.

Ljekari službe Hitne pomoći gradiškog Doma zdravlja u posljednja 24 časa pregledali su 48 pacijenata.

Istočno Sarajevo

Na području grada Istočno Sarajevo novogodišnja noć je protekla mirno, bez organizovanog dočeka na gradskim trgovima, osim u opštini Istočno Novo Sarajevo.

U Bolnici Istočno Sarajevo u novogodišnjoj noći nije rođena nijedna beba, dok je u privatnoj klinici "Neo vita" na Palama rođena jedna djevojčica.

Djevojčicu je 55 minuta nakon ponoći na svijet donijela Sandra Dragutinović, rekao je vlasnik klinike Slobodan Đerić.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, noć je protekla mirno.

U Bolnici Istočno Sarajevo Srni je potvrđeno da su u protekla 24 časa pregledali 20 pacijenata.

Prnjavor

Na gradskom trgu u Prnjavoru organizovan je doček Nove godine, sa muzikom uživo i vatrometom u ponoć.

Opštinska administracija obezbijedila građanima kuvano vino i čaj.

Načelnik opštine Siniša Gatarić i predsjednik Skupštine opštine Borko Lukanović čestitali su sugrađanima novogodišnje praznike sa željom da ih proslave u dobrom zdravlju, sreći i veselju.

"Iako je pred nama godina puna izazova i teškoća, nadamo se da ćemo probleme zajedničkim snagama prebroditi i ponovo kada je to najpotrebnije pokazati solidarnost i humanost", navodi se u zajedničkoj čestitki.

Oni su istakli da će opština Prnjavor nastaviti putem razvoja, a da će lokalna vlast dati sve od sebe da građanima obezbijedi što bolje uslove za život i rad.

Šamac

Na gradskom trgu u Šamcu ove godine nije bilo vatrometa, ali su građani dočekali Novu godinu uz pjesmu i veselje.

Većina građana ispratila je staru i dočekala Novu u svojim domovima, a mladi su bili u kafićima i restoranima, gdje je organizovan doček.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić čestitao je građanima Novu godinu i poželio srećniju i bolju budućnost.

"Želim da mir, sreća i ljubav vladaju u vašim domovima i da svima bude bolje. Mi ćemo se potruditi da svima obezbijedimo bolju i ljepšu budućnost", rekao je Minić.

Na gradskom trgu u Šamcu sinoć je organizovan i doček dječije Nove godine. Za najmlađe je priređen maskenbal i vatromet, a u kulturno-umjetničkom programu učestvovali su članovi Plesnog kluba "Princes", folklornog ansambla KUD-a "Šamac" i mlada pjevačica Slađana Stanišić.

Djeda Mraz je stigao na motociklu u pratnji članova Moto-kluba "Viking", a njegov dolazak označio je vatromet.

Proslavi, čiji je pokrovitelj opština Šamac, prisustvovalo je stotinjak djece.

Najmlađima su podijeljeni novogodišnji paketići, koje je obezbijedilo Javno preduzeće "Slobodna zona" Šamac.

Doboj

U Doboju je novogodišnja noć protekla mirno i bez težeg narušavanja javnog reda i mira.

U dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka" tokom novogodišnje noći rođen je jedan dječak. Prvu bebu na svijet u 2015. donijela je Marina Ostojić, rečeno je u ovoj bolnici.

Iz Hitne pomoći je saopšteno da je novogodišnja noć protekla relativno mirno, te da nije bilo intervencija nad licima u alkoholisnom stanju.

"Evidentiran je povećan broj padova usljed zaleđene površine, od čega jedan slučaj sa težim tjelesnim povredama", rekao je dežurni ljekar Nikola Trninić.

Na području Doboja evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda i tuča maloljetnika u kojima nije bilo težih posljedica, rečeno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Teritorijalna vatrogasna jedinica nije imala intervencija tokom noći, potvrdio je komandir Slaven Dujaković.

Srebrenica

U Srebrenici nije organizovan novogodišnji doček na otvorenom zbog ekonomske krize i mjera štednje.

Najveći broj Srebreničana je novogodišnju noć proveo u kućama i stanovima uz televizijski program.

Samo su detonacije petardi podsjećale na novogodišnju noć u ovom gradiću koji je u ponoć izgledao avetinjski prazan.

U tri ovdašnja kafića, gdje se nisu rezervisala mjesta, Novu 2015. godinu je dočekalo manje od 100 mladih.

Mnogo manje petardi je bačeno nego prethodnih godina, jer je sve manje stanovnika i djece u ovoj varošici, a i ekonomsko stanje je uticalo da se novac ne izdvaja za pirotehniku.

Samo su policijske patrole obilazile ulice, a poneki taksista uzalud je čekao na izuzetnoj hladnoći da naiđe neki zalutali putnik da zatraži njihovu uslugu.

Veći broj Bošnjaka iz Srebrenice Novu godinu slavilo je u gradovima Federacije BiH, a manji broj ovdašnjih imućnijih Srba na planinama i u gradovima Srbije i Republike Srpske.

Bratunac

Najveći broj stanovnika Bratunca Novu godinu je dočekalo u svojim kućama u krugu porodice i prijatelja, dok su mladi slavili u ovdašnjim kafićima i diskotekama, gdje su rezervacije koštale od 10 do 35 KM.

Na gradskom trgu nije bilo organizovanog dočeka zbog ekonomske krize i ranije odluke rukovodstva opštine da se budžetska sredstva predviđena za organizovanje manifestacija usmjere za sanaciju šteta od poplava.

Mladi su oko ponoći priredili vatromet na gradskom trgu.

Kafići i diskoteke nisu bili popunjeni kao prethodnih godina, iako su rezrvacije bile jeftinije nego prošle godine.

U Bratuncu je novogodišnjem slavlju prisustvovala većina mladih iz susjedne opštine Srebrenica.

Restorani u ovom mjestu nisu bili popunjeni, a većina ih je zatvorena, kao i ostalim radnim danima prije ponoći, jer nije bilo gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije