BiH

Dodatne mjere bezbjednosti: Kasarne pod budnim okom kamera

Dodatne mjere bezbjednosti: Kasarne pod budnim okom kamera
Foto: N.N. | Dodatne mjere bezbjednosti: Kasarne pod budnim okom kamera
Almedin Šišić

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane (MO) BiH i Oružane snage (OS) BiH planiraju da sve lokacije OS, osim standarnih mjera osiguranja, posjeduju i sustav video-nadzora.

Tako je "Nezavisnim" iz MO BiH potvrđeno da su nedavno zaključili ugovor s najpovoljnijim ponuđačem za izradu projektne dokumentacije i projektovanje funkcionalnog sistema video-nadzora na lokacijama OS BiH Gabela Čapljina, Grabež Bihać i Kozlovac Tuzla.

"Nezavisnim" je iz OS BiH saopćeno da je izrada dokumentacije za projektiranje funkcionalnog sustava video-nadzora na njihovim lokacijama kontinuirana aktivnost koja se provodi u okviru raspoloživih proračunskih sredstava.

"Sve se to radi u cilju modernizacije i povećanja sigurnosti lokacija OS", naveli su iz OS BiH.

U MO i OS podvlače da oni poduzimaju sve propisane mjere sigurnosti na identificiranju potencijalnih sigurnosnih prijetnji i sprečavanju događaja i pojava koje bi mogle dovesti do ugrožavanja sigurnosti osoblja, objekata i materijalno-tehničkih sredstava (MTS) na svim lokacijama razmještanja zapovjedništava i postrojbi OS BiH.

Iz MO su naveli kako imaju sigurnosna ograničenja, te da s tim u vezi mogu reći da u suradnji s drugim, zakonom ovlaštenim institucijama BiH podizimaju sve neophodne mjere sigurnosti i zaštite.

"MO i OS BiH poduzimaju i druge, zakonom propisane mjere zaštite lokacija OS BiH, a detalji zaštite su povjerljive prirode", naveli su iz Ministarstva.

Dodaju da OS neprekidno provode mjere sigurnosti od svih potencijalnih rizika, tehničke i fizičke zaštite, osiguranja objekata, MTS-a i ljudstva.

"Također, u suradnji s međunarodnim partnerima, realizacijom projekata sa OSCE-om i UNDP-om poboljšali smo sigurnost i uvjete skladištenja naoružanja i streljiva na određenom broju lokacija, čime je značajno povećan stupanj sigurnosti lokacija OS BiH", ističu iz Ministarstva i dodaju da je tom kontekstu, u organizaciji OSCE-a, okončan projekt SECUP, a temeljem toga projekta započet je i projekt SAFE-UP, kao njegov nastavak.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije