BiH

Dodik: Ako Kosovo uđe u UN, i RS traži stolicu

Dodik: Ako Kosovo uđe u UN, i RS traži stolicu
Foto: AP | Dodik: Ako Kosovo uđe u UN, i RS traži stolicu
Tanjug

BEOGRAD - Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u UN i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Banjaluka, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Skupština Srpske donijela je rezluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati", rekao je Dodik za Novosti.

On poručuje da stranci uporno primjenjuju duple aršine i upozorava da ne mogu argumentaciju, koju koriste za Kosovo, da isključe u BiH.

U tom pogledu, rješenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumeva i rešenje pitanja statusa Srpske, kazao je Dodik.

Povodom odluke Velike Britanije da se u SB UN ne raspravlja o Kosovu, Dodik naglašava da nije iznenađen, jer, kako navodi, od kada je prisutna na ovim prostorima, još od vremena Otomanske imperije, politika Britanije je antisrpska.

"Mi moramo da se otvoreno borimo za naše pozicije i otvoreno kažemo. Britanci su trajno usmjereni protiv nas", rekao je predsjednik RS.

Na konstataciju da je Zapad osjetljiv na njegove izjave i inicijative usmjerene na nezavisnost Srpske, Dodik uzvraća da je i on osjetljiv na to što devalviraju srpska nacionalna i državna prava, Dejtonski sporazum.

Na pitanje da li mislo da je podjela Kosova jedno od mogućih rješenja, Dodik ističe da je pregovaračka pozicija Srbije danas daleko jača i moćnija zahvaljujući Aleksadru Vučiću i naglašava da vjeruje u ono što predsjednik Vučić i njegov tim rade.

"Ako dođemo u poziciju da o tome razgovaramo, spreman sam da se okupe svi državni i nacionalni faktori u Srba, a tu ubrajam i nas iz RS, i da se najozbiljnije i ta tema stavi na dnevni red, jer se čini kao jedina koja bi mogla da bude relevantna za razmatranje. Treba izneti sva stanovišta za i protiv, bez emocija i kalkulacija, Na kraju krajeva, ovdje nisu ni postavljenje trajne granice", kazao je Dodik.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 8

Tito tito

U komentarima mozete pisati sta god. Temelji su postavljeni. Na ulazu vam pise "dobro dosli u Republiku Srpsku". Bilo, bice i ostace, ali samo jos blize nezavisnosti.

Vlah koljač

Trazi stolicu. I zakucat cemo te ekserima za tu stolicu.

John doe

duduk, ti samo mozes laprdati o takvim stvarima nepismenim biracima po zborovima..pod broj 1 ni pod razno nemozes porediti Kosovo i bosanskohercegovacki entitet republika srpska a evo zasto..Kosovo je dobilo samostalnost zbog omalovazavanja i tlachenja jedne nacije(u ovom slucaju albanaca) od strane beogradskog rezima..da ne nabrajam sta i kako,a i uvijek su imali autonomiju sto je mnogo vece od statusa entiteta a republika srpska je samo entitet u medjunarodno priznatoj drzavi Bosni i Hercegovini..i taj entitet sto ste dobili,dobili ste zahvaljujuci desavanjima u hrvatskoj..poslije blijeska i oluje i traktorijade hratskih pravoslavaca ..svjetske sile nisu smjele dozvoliti i traktorijadu bosanskih pravoslavaca a znas i sam da je i banjalucki pravoslavni zivalj bio spreman sa autima,traktorima i kamionima da krene put Srbije.. a znas i sam da je manji entitet u BiH nastao etnickim ciscenjem i genocidom a takvu genocidnu tvorevino niko nece priznati..pokusali su Bosnu gaziti i vece baje od tebe pa nije islo..tih baja nigdje a Bosna i sad stoji ponosna i kvrgava i PRKOSI prouci malo historiju dodice,pogledaj da je ta prkosna Bosna bila i mnogo prije i Srbije i Hrvatske..bila je i bice je jer Bosnu vole svi Bosanci..ne izjasnjavaju se svi bosanski pravoslavci kao srbi ili svi bosanski katolici kao hrvati...BiH je uvijek bila multietnicka i voljena :)

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije