BiH

Dodik: Besmisleno zvuči kad Izetbegović spomene rat, da neće da napadne RS?

Dodik: Besmisleno zvuči kad Izetbegović spomene rat, da neće da napadne RS?
Foto: Ilustracija | Dodik: Besmisleno zvuči kad Izetbegović spomene rat, da neće da napadne RS?

BRATUNAC - Parastosom i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih na bratunačkom groblju, obilježeno je stradanje Srba u srednjem Podrinju. Govor u Bratuncu održao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske koji je rekao da je "Republika Srpska poštuje svačije žrtve "ali da boli što crna marama srpskih majki koje su izgubile sinove manje znači nego bijela marama bošnjačkih majki".

Kako je naveo, "Srbi su naučili da je Jugoslavija bila najveća politička zabluda Srba u prošlom vijeku".

"Srbi imaju dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju. Imamo teritoriju, imamo vladu koja se bira na slobodnim izborima. Republika Srpska je država, morate to da razumijete i shvatite", poručio je Dodik.

On je rekao da su mnogi srpski političari i vojskovođe završili u domaćim i međunarodnim sudovima zato što je neko rekao da je samo na srpskoj strani kolektivna odgovornost, a na drugima da su se eventualno branili. 

"Zato danas vidimo presude ili procese protiv Karadžića, Mladića, ranije Slobodana Miloševića i mnogih drugih iz tog vremena, koji jedino što su mogli da urade i što su uradili jeste da budu uz svoj narod i da ga brane", rekao je Dodik i poručio da o njima ne treba da se prestane pričati, jer bi se u suprotnom odrekli sebe, borbe i 29.000 poginulih Srba u proteklom ratu. 

On je govorio i o pravosuđu u Sarajevu, za koje kaže da je političko i izdajničko.

"Ne možemo da se oslonimo na BiH, BiH je u rasulu, jedino funckioniše Republika Srpska. Toliko intervencija međunarodnog faktora, danas se pominje termin o Bosni kao propaloj državi. BiH će se ionako sama urušiti i iščeznuti", rekao je Dodik.

On je dodao da besmisleno zvuče izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će biti rata ako se Srpska otcjepi. 

"Da neće možda Oružane snage BiH napasti Srpsku? Izaći će svi Srbi iz toga. Da neće možda Izetbegović narediti da njegova policija napadne Srpsku? Imamo i mi policiju. Ne treba ni njima ni nama to. Mi hoćemo da sve što završimo i ojačamo bude dio političkog procesa volje jednog naroda koji se mora jednog dana poštovati", poručio je Dodik. 

Predsjednik Srpske je naveo da u Srpskoj ima problema i stvari koje bi mogle biti bolje, ali da je ovakva kakva je danas najbolja moguća, i da nije prestala opasnost od njenog ukidanja od onih koji to žele. 

"Kao hijene, u političkom smislu, obilaze i čekaju da promovišu neki proces koji bi došao glave Republici Srpskoj. Moramo biti zajedno, i vlast i opozicija, i moramo prestati sa animozitetima, jedino mjesto okupljanja može da bude samo Republika Srpska, nikakav SNSD, nikakav SDS, nikakve druge političke partije", istakao je predsjednik Srpske. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije