BiH

Dodik: Čestitke narodu Krima na zakonitom referendumu

Dodik: Čestitke narodu Krima na zakonitom referendumu
Dodik: Čestitke narodu Krima na zakonitom referendumu

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas narodu Krima na demokratski provedenom referendumu i odluci o nezavisnosti, ističući da u ovom slučaju ničim nije prekršen zakon.

Dodik je naglasio da Republika Srpska smatra da je narod Krima izašao na legitiman i demokratski referendum u skladu sa ustavom i međunarodnim pravom i poveljom UN o pravu naroda na samoopredjeljenje.

"Čestitam narodu Krima na demokratski i fer provedenom referendumu, na njihovoj odluci o nezavisnosti koju su izglasali i odabrali, a podrška ide i današnjem sporazumu koji je postignut između Ruske Federacije i nezavisnog Krima, koji podrazumijeva početak procedure o uključivanju Krima u okvire Ruske Federacije", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Predsjednik Srpske je istakao da je Krim primjer kako se poštuje povelja UN i pravo naroda na samoopredjeljenje - suštinsko pravo svih naroda, koje treba rehabilitovati i podržati jer ne ugrožava nikoga, a narodu koji to želi daje slobodu.

"Vidljivo je da na referendum na Krimu nisu izašli samo Rusi, kako se to očekivalo, nego i drugi stanovnici, a visok procenat podrške nezavisnosti govori o opredjeljenju i stanju na tom prostoru", istakao je Dodik.

On je naveo da su na današnjem sastanku sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH ponovljeni i usaglašeni zajednički stavovi o mnogim pitanjima i, prije svega, potrebi poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanja mira i stabilnosti u BiH, što je primarni cilj.

"Odnosi Srpske i Ruske Federacije potvrđuju se iz dana u dan kao stabilni i dobri, puni razumijevanja prilika, i u Srpskoj i u Rusiji", rekao je Dodik i dodao da će se odnosi razvijati i u budućnosti kao stavovi podrške i usaglašavanja na zajedničkim pitanjima.

Predsjednik Srpske je u tom smislu zahvalio ruskom ambasadoru na zastupanju potrebe poštivanja Dejtonskog sporazuma u BiH i međunarodnog prava.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o njegovoj nedavnoj posjeti Rusiji, te nizu bilateralnih pitanja, od "Južnog toka" do saradnje u naftnom i bankarskom sektoru.

Referendum na Krimu potpuno legitiman

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je u Banjaluci da Rusija smatra potpuno legitimnim referendum na Krimu, kao i da poštuje njegove rezultete, po kojima više od 92 odsto stanovništva želi ponovo ujedinjavanje sa Rusijom.

Bocan-Harčenko je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Milorad Dodiku što je tokom dešavanja u Ukrajini, a i sada o pitanju referenduma, davao objektivne izjave, koje potpuno odgovaraju i ocjenama Rusije, a koje se odnose na prijetnje nacionalnog radikalizma i nelegitimnog državnog udara u Kijevu.

"Naš stav proizilazi iz sveobuhvatne ocjene događanja u Ukrajini, gdje Rusija ništa nije kršila. Kršenje Ustava Ukrajine bilo je od Kijeva, gdje je održan potpuno nelegitiman državni udar i gdje je otklonjen legitiman predsjednik", rekao je Bocan-Harčenko novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srpske u Banjaluci.

On je istakao da je Ukrajina potpuno zaboravila na ugovor tri lidera opozicije i predsjednika Viktora Janukoviča, koji je potpisan 21. februara uz prisustvo međunarodnih predstavnika.

"Taj ugovor je zanemaren od opozicije, iako je dao šansu za politički rasplet i potpuno rješavanje ukrajinske krize. Sadašnja legitimna vlast, a kad to kažem mislim na Janukoviča, koji ostaje legitiman predsjednik, sve iz tog ugovora je ispunila", naglasio je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador ističe da je stanovništvo Krima bilo izloženo najozbiljnijoj prijetnji koja može da postoji, a koja je trebalo da počne zabranom ruskog jezika, na kojem se govori, što je neviđeno u današnjoj Evropi.

Prema njegovim riječima, teško je shvatiti da danas postoji razvoj neonacizma i antisemitizma, što je bilo na sceni u Ukrajini. "U situaciji pravnog vakuma i direktnih prijetnji, narod je morao da obezbijedi svoj interes i pravo da slobodno i stabilno živi. Zbog toga se narod Krima odlučio za referendum uz samoorganizaciju", napomenuo je Bocan-Harčenko, te dodao da je Krim istorijski vezan sa Rusijom više od 100 vijekova.

On je poručio da je nastavak procedure u Moskvi za pripajanje Krima potpuno u skladu sa međunardnim pravom i sa zakonodavstvom Rusije.

Bocan-Harčenko se osvrnuo na posjetu predsjednika Srpske Ruskoj Federaciji, ističući da je ona imala značajnog odijeka, da je označila kretanje naprijed prema smjernicama koje su Rusija i Srpska odredile još prije nekoliko godina.

"Mi smo odani tim smjernicama, koje će davati sve više rezultata. Ovom posjetom je zadovoljna i naša strana, prvenstveno mislim na visoke ocjene ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, ali i privrednika koji su uključeni u bilateralnu saradnju", zaključio je Bocan-Harčenko.

Ešdaun unovčava izjave u vezi sa BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da odnosi između zvaničnih organa Ruske Federacije i Republike Srpske  nijednog trenutka nisu bili usmjereni na podsticanje samostalnosti Srpske, te da su to priče koje plasira nekadašnji visoki predstavnik u BiH, penzionisani Pedi Ešdaun, kome ne treba pridavati pažnju.

"Priču da Rusija sugeriše ili podstiče otcjepljenje Srpske plasira bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun koji unovčava svaku riječ u vezi sa BiH. U pitanju su senilini tipovi kakav je upravo Ešdaun. Novac koji je zarađivao ovdje kao visoki predstavnik omogućavao mu je da lagodni živi i lagodno laže", rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

Podsjetivši da se u svim razgovorima zvaničnika Rusije i Srpske naglašava potreba poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava, predsjednik Srpske je ocijenio da je Ešdaun jedan "senilni nedokazani političar ili dokazani kršilac međunarodnog prava koji, pripremajući se za svoj dolazak u Sarajevo, pokušava da pribavi novu popularnost".

"Rusija je naš značajan partner i ona se nikada ne bavi spekulacijama, niti je ikada od nas tražila bilo šta što ima političku pozadinu. Sve je usmjereno na privrednu saradnju i realizaciju novih projekata. Sa Ruskom Federacijom imamo najbolju moguću saradnju, koju ćemo nastaviti svidjelo se to nekome ili ne, a pogotovo sviđalo se to ili ne senilnim i penzionisanim tipovima kao što je Pedi Ešdaun", poručio je predsjednik Dodik.

On je ocijenio da Ešdaun, umjesto da odgovara na nekom sudu za kršenje međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, još se drzne da drži nova predavanja u BiH.

"Ešdauna i dalje štiti međunarodna zajednica, ista ona koja je svojevremeno, kada je bio visoki predstavnik, krila njegovo kriminalno ponašanje i činjenicu da je kršio međunarodno pravo. Mandat visokog predstavnika nije da mijenja Dejtonski sporazum nego da ga provodi.

Ali, na međunarodnoj političkoj sceni sve se propušta i nema odgovornosti, a riječ je o političkom nasilju najgoreg tipa koji je provodio Ešdaun. Ponekad se još jave i Šiling, Petrič i mnogi drugi visoki predstavnici, još i penzionisani Mesić pa i on nešto predlaže i mi se kao nešto bavimo njima. S toga predlažem da se uopšte ne bavimo njima, jer oni nisu bitni", zaključio je predsjednik Dodik.

Srpska će sigurno vratiti prenesene nadležnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da unitarna BiH sa većim ovlaštenjima Sarajeva nikada neće postojati, te da je sigurno da će Srpska vratiti prenesene nadležnosti.

Dodik je poručio da, ukoliko ovlaštenja budu vraćena, Republika Srpska neće izaći iz BiH, dok će u suprotnom jačati uvjerenje Srpske da mora ići dalje.

Predsjednik Srpske je, nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom u Banjaluci, rekao novinarima da se Republika Srpska zalaže za poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma.

Govoreći o pravu na samoopredjeljenje, povodom referenduma održanog na Krimu, Dodik je naglasio da je pravo na samoopredjeljenje bilo i pravo Bošnjaka u BiH devedesetih godina, kada su željeli da to pravo afirmišu u uslovima odvajanja od Jugoslavije, da su, koristeći to pravo, predstavljali sebe kao predstavnike cijele BiH i doveli do stereotipa o tome da se formira BiH sa unutrašnjim protivrječnostima i, nažalost, do rata.

Dodik je naglasio da su svi napori međunarodne zajednice i visokih predstavnika ka unitarizaciji BiH predstavljali klasična kršenja međunarodnog prava, čime su samo nametali iluziju koja se zove BiH.

"Međunarodni predstavnici su bili dužni da poštuju i provode Dejton, a oni su ga mijenjali. Sam /bivši visoki predstavnik u BiH Pedi/ Ešdaun je nakon mandata u svojoj knjizi napisao: 'Ja sam došao da promijenim Dejton', što bi trebala da bude dovoljna osnova za njegovo krivično gonjenje, jer je prekršio osnove međunarodnog prava", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodni moćnici se malo vode međunarodnim pravom, jer da je tako, Pedi Ešdaun bi do sada bio u zatvoru.

"Naše poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma isključivo se svodi na poštivanje slova tog sporazuma i Srpska ostaje pri tome. Mi nismo spremni da kršimo taj sporazum, ali želimo naša prava nazad i ne želimo da ovlaštenja koja su prenesena na Sarajevo ostanu tamo. Jednog dana ćemo ih vratiti, u to budite sigurni", istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije