BiH

Dodik: Dobri odnosi sa Izraelom bazirani na prijateljstvu i bliskoj istoriji

Dodik: Dobri odnosi sa Izraelom bazirani na prijateljstvu i bliskoj istoriji
Dodik: Dobri odnosi sa Izraelom bazirani na prijateljstvu i bliskoj istoriji

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da su dobri odnosi Srpske i Izraela bazirani na prijateljstvu i bliskoj istoriji, te da i u budućnosti treba razvijati saradnju na političkom, ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu.

"Upravo zato sve ljude koje dođu iz Izraela ovdje doživljavamo kao svoje prijatelje", rekao je Dodik prilikom razgovora sa delegacijom novinara iz Izraela koji ovih dana borave u Srpskoj.

Predsjednik Srpske je podsjetio da prilikom glasanja u Savjetu bezbjednosti UN o rezoluciji u vezi Palestine, Srpska nije dala svoju saglasnost, tako da ni BiH nije mogla dati zeleno svjetlo za taj dokument.

U svom uvodnom izlaganju predsjednik Dodik je govorio o istorijskim okolnostima nastanka Republike Srpske, aktuelnoj situaciji i planovima za budućnost.

Izraelski novinari interesovali su se o budućim odnosima Republike Srpske i Srbije, o miru i političkoj situaciji na Balkanu, o saradnji Srpske sa susjednim zemljama, te o ekonomskoj iskorištenosti prirodnih bogatstava i resursa u oblasti energetike i poljoprivrede. 

Novinari su predsjednika Dodika pitali i o eventualnoj saradnji Srpske i Izraela u borbi protiv terorizma, ali i za mišljenje o Iranu i iranskom predsjedniku.

Kod predsjednika Srpske danas su bili predstavnici osam medijskih kuća iz Izraela, a po povratku u Izrael razgovor sa Dodikom će biti objavljen u njihovim vodećim medijima.

Delegacija novinara iz Izraela boravi od 10. do 14. avgusta u prvoj zvaničnoj institucionalnoj posjeti Republici Srpskoj.

Delegacija novinara iz Izraela odala je u subotu počast nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina u Donjoj Gradini, odakle su poručili da se istina o tom zločinu nikada ne smije zaboraviti niti oprostiti.

Posjeta je organizovana s ciljem što boljeg prezentovanja Srpske izraelskoj javnosti.

Po povratku u Izrael, novinari će u vodećim listovima i na televizijskim stanicama, pisati o ljepoti koju je priroda podarila Republici Srpskoj.

Osim delegacije novinara, i grupa izraelskih turista boravila je u subotu u prvoj komercijalnoj posjeti Republici Srpskoj što predstavlja konkretizaciju turističke saradnje Srpske i Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije