BiH

Dodik: Država će odlučivati o litijumu, a ne opozicija

Dodik: Država će odlučivati o litijumu, a ne opozicija
Foto: Arhiva | Dodik: Država će odlučivati o litijumu, a ne opozicija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je protiv eksploatacije litijuma na Majevici, da o tome ništa nije odlučeno i da će se u tom slučaju pitati država, a ne opozicija.

Dodik je najavio da će ići u Lopare da iznese svoj stav i objasni ljudima, pa ako utvrdi da je to korisno za narod, onda će se zalagati za to, a ako je protiv, zalagaće se za da toga ne bude.

"Nismo odlučili ništa, ali ćemo pozvati najviše autoritete iz te oblasti i tražićemo razgovore sa ljudima na tom prostoru, a ne sa Nebojšom Vukanovićem koji `sve zna`", rekao je Dodik za RTRS i ATV.

On je pojasnio da je Srpska jako daleko od eksploatacije litijuma. "To je potpuno isprazna priča. Ja sam protiv eksploatacije litijuma. Nije tu samo riječ o litijumu", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da se načelnik opštine Lopare Rado Savić prije nekoliko godina utrkivao da dođu istraživači i da ispitaju to, da nađe partnere da na tome rade, a sada je prvi na liniji borbe protiv toga.

"Država će na kraju ipak odlučivati o tome, bez ikakvih oklijevanja vezano za opoziciju. Mogu oni da govore šta hoće. Je li Vukota Govedarica stručnjak za litijum?", rekao je Dodik.

On je pojasnio da nisu još u cijelosti ni dokazane količine koje se tamo nalaze, nego postoje pretpostavke, ali još mnogo toga što bi trebalo da se uradi, a Srpska treba da osmisli strategiju.

"Nikakvog zagađenja na tom prostoru neće biti. Nećemo dozvoliti nikakvo narušavanje ekoloških standarda. Niko neće dobiti pravo da eksploatiše rudu, a da nama ostavlja samo zgarište. Umjesto da postignemo konsenzus o tome, našli su se sada neki da pričaju o tome", pojasno je Dodik.

On je ukazao da će litijum biti aktuelan 20 ili 30 godina, a poslije toga će se naći neki drugi metali, baterije i proizvodnja, te da baš zbog toga neće se dozvoliti da ovaj prostor bude zloupotrijebljen.

On je istakao da litijum ne smije da napravi siromašnim ljude sa tog prostora, u opštini za koju je poznato da ima mnogo klizišta, te dodao da je Srpska izdvojila ogroman novac da se sanira taj nestabilni prostor, oštećene kuće i slično.

"Ako vidimo da to nije ta priča koja može da pruži garanciju za očuvanje ekologije, da bude ekonomski isplativo, to onda nećemo ni raditi. Ako bude ekologija ispoštovana i ekonomski isplativo, onda ćemo raditi", rekao je Dodik.

On je rekao da opoziciji ništa neće proći, jer je sve što rade glupo, te upitao šta je cilj peticije.

Dodik: Privilegija sresti Putina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je privilegija sresti ruskog predsjednika Vladimira Putina, šta god rekli na Zapadu.

"Putin ima pozitivan odnos prema svom narodu i državi, brani svoj subjektivitet, suverenitet i slobodu ruskog naroda, te ima puno razumijevanje za sve prijatelje, bez obzira odakle došli", rekao je Dodik večeras u Kazanju.

Dodik je podsjetio da kada god je razgovarao sa Putinom, nikada nije rekao da treba da se podijeli BiH, već je rekao da poštuje teritorijalni suverenitet i integritet BiH, ali da su bošnjački političari puni priče kako treba uvesti sankcije Rusiji.

On je napomenuo da njemački kancelar Olaf Šolc nikada nije zvao političare iz BiH da pričaju o mišljenju NJemačke da treba uvesti sankcije Rusiji, već pošalje poruku putem ambasadora da BiH to treba da uradi bez ikakvog objašnjenja.

"To neće dobiti i to je nemoguće", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da sve što se do sada desilo u pogledu usvajanja "evropskih" zakona na nivou BiH, bilo je uz podršku i pristup zvaničnika iz Republike Srpske, ali da stalno postoje male prevare od sastanka u Laktašima.

"Američki ambasador /Majkl/ Marfi dođe i kaže, ja se ne slažem sa vašim dogovorom. Onda oni promijene i sve slažu samo zbog jednog Marfija", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da nije sporno donošenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih organizacija, ali da su oni razvalili i taj dogovor da se ovaj zakon donese u paketu sa preostala dva zakona.

"Nismo ni došli u Banjaluku, a oni su odmah pritiskali da se ovaj Zakon donese, pa su inscenirali kako zovu ovi ili oni, a sve u namjeri da ja kažem `evo nećemo glasati` i da kažu `evo Dodik je za finansiranje terorističkih organizacija`", pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da imaju dogovoren zakon o sudu BiH, prema kojem je sjedište Apelacionog odjeljenja Banjaluka.

"Mi smo spremi prihvatiti ovaj zakon, a ako nema toga, neće dobiti ništa", poručio je Dodik.

Dodik je najavio da će mađarski premijer Viktor Orban do kraja marta posjetiti Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije