BiH

Dodik: Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka

Dodik: Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka
Foto: N.N. | Dodik : Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka

BEOGRAD - Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Da li će to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra da napravim nezavisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima.

Ovako, u razgovoru za "Novosti", predsednik Republike Srpske obrazlaže svoju težnju, koja se pretvorila u njegov glavni politički cilj i koja će, čini se, obilježiti njegovu političku karijeru. Za Dodika, Bosna i Hercegovina je "moranje, a ne želja", a za sebe kaže da se nikada nije osjećao Bosancem:

- Uvijek me zaboli kada dođem u Beograd i neko me pita šta ima novo u Bosni. Utrnem od takvog pitanja. Ne mrzim nikoga u Bosni, ali se ne identifikujem sa tom državom, već sa narodom kojem pripadam, svojom vjerom, jezikom i pismom. Moj pradeda je na Solunskom frontu izgubio nogu i jasno vam je na kojim pričama sam ja odrastao.

Na konstataciju da su stavovi vlasti i opozicije u RS sve dalje, Dodik je naveo da su protivnici otišli u organe BiH i ne komuniciraju sa RS. “Njihova politika je protiv Srpske, rekao je predsjednik RS.

Na pitanje da li insistiranjem na samostalnosti Srpske ugrožavapoziciju Beograda u vezi s Kosovom, Dodik je odgovoriuo da nije pitao Srbiju šta o tome misli. “Beograd iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom principu teritorijalne nedjeljivosti, imajući u vidu Kosovo. To je najvažnije državno pitanje Srbije, i ja to razumijem. Ali isto tako, najvažnije nacionalno pitanje Srbije je Republika Srpska, naglasio je Dodik.

“Svijet je povodom Kosova, navodno kažnjavajući Miloševića, koji već nije bio tu, dodatno ponižavao Srbiju i Srbe. To govori koliko je taj projekat ciničan i antisrpski, a ne antimiloševićevski. Cilj je bio da se uruše i ponize srpska državnost i nacija. Albancima i Srbima koji ratuju i ubijaju se, međunarodna zajednica kaže - raziđite se. Muslimanima i Srbima koji takođe ratuju i ne vole se, kažu - morate da budete zajedno. To je licemerje međunarodne zajednice. Nije nam ponuđeno fer rješenje, istako je Dodik.

Na pitanje kako situacija u Kataloniji utiče na njegov cilj, Dodik je objasnio da se nismo identifikovali sa Katalonijom. “Naša priča je potpuno autentična. Istoriju Katalonije ne poznajem dovoljno, ali znam svoju. I znam da je RS konstituisana kao država, jer sam bio poslanik kada se ta odluka donosila. Imamo sve elemente državnosti - teritoriju, efektivnu vlast i narod koji to želi. Bili smo, i jesmo, država. Ali nam ne dozvoljavaju da to govorimo”, ponovio je predsjednik RS.

Na konstataciju da je zbog takvih stavova ušao u oštar sukob sa dijelom međunarodne zajednice, Dodik je objasnio da se narod mora osloboditi tog stereotipa da stranci ovde mogu da rade šta hoće a da mi moramo da slušamo. “Ja sam to raščistio još 2006, kada sam postao premijer. Tada sam prekinuo praksu da se svi materijali prije sednice Vlade šalju u Kancelariju visokog predstavnika. Kada je došao njihov predstavnik Kris Benet da se žali, ja sam ga izbacio napolje i napisao odluku da mu se zabranjuje ulazak u zgradu Vlade RS, rekao je Dodik.

“Incko mora da ode, ali da niko drugi ne dođe. To je suština. On je jedan fin međunarodni hohštapler. Ima platu od 24.000 evra, na koju ne plaća porez, a tragično je to što tvrde da on nama pomaže”, dodao je Dodik.

Komentarišući izjavu Valentina Incka, visokog predstavnika  da je ublažio retoriku i odustao od referenduma poslije sankcija Amerike, Dodik je pozvao Amerikance da mu produže sankcije ako misle da je to razlog. “Meni je život lakši otkako mi Amerikanci ne dolaze u kabinet. Šta će mi oni? Sa njima je veoma teško razgovarati. To su uvijek nadobudni tipovi koji nešto traže i na nešto vas prisiljavaju”, objasnio je Dodik.

Objašnjavajući stavove koje je iznio američki diplomata Hojt Ji, Dodik je rekao da se Ji ovdje lažno predstavlja kao neka moć, a u stvari je najveći gubitnik. “Dosad se nije desilo da je neki američki diplomata došao i nešto rekao a da je poslije morao da mijenja svoj stav. To govori da on nije dobio podršku Vašingtona za takvu priču. Zato je i EU istog dana saopštila da ne stoji iza toga. Odlično je što se to desilo, jer se sada vidi da je taj Hojt Ji potpuno beznačajna politička figura i običan mešetar”, ponovio je Dodiuk.

“Traže da prekinemo odnose sa Rusijom i pitaju šta su oni uradili za nas. Uradili su mnogo. I da ništa drugo nisu, stavili su veto na britanski prijedlog deklaracije UN po kojoj su Srbi genocidan narod. Ne samo da bi to bio dodatan atak na RS, već bi ta deklaracija razgrađivala i Srbiju. To se ne može zaboraviti. A od Amerikanaca smo dobili bombe sa osiromašenim uranijumom. Oni su jaki, to je u redu, ali nemojte očekivati da vam aplaudiramo dok nas bombardujete, naglasio je Dodik.

Govoreći o zajedničkoj deklaraciji Srbije i RS o pravima srpskog naroda, Dodik je ponovio da ovih dana tekst deklaracije razmatra zajednički tim, i ukoliko se saglase, onda će i skupštine raspravljati o tome. “To će biti prvi put da skupštine Srbije i Srpske donesu identičan akt, i to je veoma važno”, rekao je Dodik. Deklaracija neće biti osnov za destabilizaciju. Zašto mi ne bismo promovisali svoja politička prava u CG, Albaniji, Sloveniji..., kao što to oni čine za svoje sunarodnike u našim državama. To je afirmacija prava, a ne nekakvo jurišanje, pojasnio je predsjednik RS.

“Mi ne želimo da budemo bosanski Srbi. Hoćemo da izrazimo da su Srbi - Srbi, gdje god da žive. Da nisu ničiji, da pripadaju svom narodu i vole Srbiju. Onima koji su napadali deklaraciju vjerovatno će smetati što nije napisano nešto nenormalno da bi oni imali čime da se zanimaju, rekao je Dodik u intervjuu za Večernje novosti.

Kao najveći projekat za koji je potrebna podrška Dodik je naveo auto-put Banjaluka - Beograd. “Do polovine iduće godine završićemo još 20 kilometara puta do Doboja. Razgovaramo o tom putu sa Kinezima, oni traže da se povežemo preko BiH kao međunarodno priznate zemlje, a ja pokušavam da to izbjegnem”, kaže Dodik. Još je dodao da šro se tiče RS aut-put Sarajevo – Beograd se završava na Palama.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije