BiH

Dodik: Incko je nastavio da laže o Srpskoj, to je satanizacija Srba

Dodik: Incko je nastavio da laže o Srpskoj, to je satanizacija Srba
Foto: Srna | Dodik: Incko je nastavio da laže o Srpskoj, to je satanizacija Srba

NEVESINJE - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN "nastavio da laže o Srpskoj, a nije se ni osvrnuo na Federaciju BiH, ni na nivo BiH gdje vlast ne funkcioniše, gdje se ne sprovodi Reformska agenda".

Dodik je naveo da su institucije Srpske dostavile svoj izvještaj, te da je ruski predstavnik koristio te materijale da bi obavijestio Savjet bezbjednosti o stvarnom stanju.

"Incko je nastavio da laže o Srpskoj. Sve što je rekao o Srpskoj je slagao. Očito kupuje vrijeme i dobru platu od 24.000 evra", rekao je Dodik novinarima u Nevesinju komentarišući izvještaj o situaciji u BiH koji je Incko podnio juče Savjetu bezbjednosti UN i u kojem je iznio niz optužbi na račun Republike Srpske.

On je naglasio da Incko treba da ide iz BiH i da je njegova riječ beznačajna. "Prije nas je boljelo to što je govorio, a sada nas nasmijava", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da iznošenje neistina o Republici Srpskoj govori o nastavku satanizacije Srpske, njenog naroda i rukovodstva.

Predsjednik Srpske je rekao da je Incko bezočno napao srpski narod iako to želi kamuflirati.

"On je čovjek loših namjera. On je srpski narod uporedio sa fašistima i gotovo svi ljudi iz Srpske odbacili su kontakt s njim dok se ne izvini", rekao je Dodik.

U izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN, Incko je istakao napredak BiH u protekle dvije decenije, ali istovremeno je govorio o "izazovima" koji su ostali u primjeni Dejtonskog sporazuma.

Među njima, Incko je pomenuo teškoće u sprovođenju političkih reformi, kao i "aktivnosti i izjave predstavnika Republike Srpske", koje, prema njegovim riječima, "dovode u pitanje budućnost zemlje i osporavaju autoritet državnih struktura".

Stabilna parlamentarna većina u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je parlamentarna većina u Srpskoj stabilna i da radi svoj posao, što se pokazalo i na posljednjoj sjednici Narodne skupštine.

Komentarišući izjavu predsjednika DNS-a Marka Pavića da je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić prepreka koaliciji SNSD-a i DNS-a, Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je novinarima u Nevesinju da nema nikakvih problema u koaliciji, kao ni sa DNS-om.

"Stevandić vodi svoju autentičnu politiku i na strani je dobrih rješenja za Republiku Srpsku. Mi u tom pogledu nemamo nijedan problem, ni sa DNS-om, ni sa Stevandićem", naveo je Dodik.

On je pozvao na potpuno jedinstvo u Republici Srpskoj.

"Ovakvi dani /mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine/, koji nas podsjećaju na velika stradanja, su zalog da budemo jedinstveni i da branimo Republiku Srpsku jer su mnogi za nju dali živote", istakao je Dodik.  

Razvojni budžet za narednu godinu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će budžet Srpske za iduću godinu biti nešto veći od ovogodišnjeg i strukturisan da odgovori svim potrebama i zakonskim obavezama Srpske.

Dodik je rekao da će budžet za 2018. godinu biti razvojni i da će u novembru biti usvojen u formi prijedloga.

"Imamo stabilne prilive, bez obzira na nedostatak projekta sa Međunarodnim monetarnim fondom. Našli smo način da budemo potpuno likvidni. Plate se redovno isplaćuju, kao i podsticaji za poljoprivredu, a i penzije su povećane", rekao je Dodik novinarima u Nevesinju.

Predsjednik Srpske naveo je da je u prethodne dvije godine potrošeno mnogo novca da bi bile sanirane posljedice poplave 2014. godine, koja je "odnijela više od dvije milijarde KM materijalnih dobara".

"Danas u Srpskoj ne postoji nijedan objekat koji nije obnovljen, nijedan most, škola, vrtić, trafostanica, pruga ili maistralni put. Sve smo to obnovili. Naravno ljudske živote ne možemo vratiti i za njima treba da žalimo", rekao je Dodik.

On je istakao da su za to bila potrebna izdvajanja iz budžeta u prošloj godini zbog čega se nije bilo moguće baviti drugim pitanjima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije