BiH

Dodik: "Islamska deklaracija" uvod u stvaranje "Islamske države"

Dodik: "Islamska deklaracija" uvod u stvaranje "Islamske države"
Dodik: "Islamska deklaracija" uvod u stvaranje "Islamske države"

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića, u kojoj se promoviše muslimanstvo i panislamizam, uvod u stvaranje današnje "Islamske države".

"Sve što je Alija Izetbegović pisao u `Islamskoj deklaraciji`, danas možete da vidite u onome što se zove `Islamska država` i u onome što se zove borba protiv te ‘Islamske države’, odnosno to je bio upravo uvod u stvaranje jedne takve države", rekao je Dodik u Beogradu tokom predavanja studentima na Fakultetu političkih nauka (FPN) o temi "20 godina poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma".

On je napomenuo da u vijeme pisanja "Islamske deklaracije" Alija Izetbegović nije imao državu, nego je imao samo islam kao univerzilnu vjeru i muslimanstvo kojem je bio potpuno posvećen.

"Alija Izetbegović je smatrao da samo BiH može da bude sredstvo za realizaciju te jedne panislamske ideje koja je podrazumijevala okupljanje svih muslimana i njihovu dominaciju", naveo je Dodik.

On je podsjetio na izjavu Alije Izetbegovića pred početak proteklog rata da je spreman da žrtvuje mir u BiH za BiH kakvu on očekuje.

To je, naveo je Dodik, bio dovoljan razlog da svi drugi narodi počnu da se okupljaju u političke partije, pri čemu su Srbi posljednji osnovali svoju stranku.

Govoreći o raspadu bivše Jugoslavije, Dodik je rekao da su muslimani htjeli zasebnu državu zasnovanu na učenju koje se danas može jasno locirati na mjestima u svijetu koja se vide kao urgentna.

On je istakao da je Alija Izetbegović kao cilj u svojoj "Islamskoj deklaraciji" postavio univerzalni panislamizam, odnosno muslimanstvo i želju da se BiH napravi zemljom u kojoj će biti dominantni muslimani, te podsjetio na riječi Izetbegovića da dok su muslimani manjina trpe, a kad dođe vrijeme i postanu većina da proglase šerijatsku državu.

Dodik je rekao da je ono što je Srpska neposredno povezano sa istorijom i dešavanjima sa raspadom bivše Jugoslavije.

On je dodao da raspad bivše Jugoslavije nije značio samo rat, nego i stvaranje novih zemalja jer su bivše republike nastojale da se formiraju kao države u međunarodnom kapacitetu.

Prema njegovim riječima, u BiH, koja je tada odslikavala Jugoslaviju u malom, to je značilo žestok rat od samog početka, čije korijene i razloge još niko nije mogao da verifikuje na pravi način, a svaka od strana uključena u taj rat ima svoju istinu o ratu i ko je kriv.

"Mi vidimo razloge za raspad bivše Jugoslavije u pokušaju da se nacionalno tkivo srpskog naroda razbije na nove međunarodno priznate države pod sumnjivim političkim režimima tog vremena koji su se nametali i to je bio osnovni razlog raspada i rata", ocijenio je Dodik.

Dodik je rekao da je htijenje Srba da ostanu zajedno bilo legitimno i bilo je normativno ustavno-pravni odnos, te podsjetio da je Ustav Jugoslavije srušen nelegalno secesijom, prvo Slovenije i Hrvatske, a kasnije i drugih, i to uz veliku podršku međunarodnog faktora.

On je naveo da je značajnu ulogu u svemu tome odigrala i NJemačka i njeno tadašnje rukovodstvo, na čelu sa Ditrihom Genšerom, te dodao da je njemačka uslovila svoju saglasnost na evropsku agendu iz Mastrihta priznavanjem Slovenije i Hrvatske, čime se direktno umiješala u raspad Jugoslavije.

"Mnogi o tome ne govore jer je nametnuta nova dimenzija koja se zove politička korektnost, što u prevodu Zapada znači da ste politički nekorektni ako pričate o nekorektnosti drugih prema vama", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je bio direktan učesnik i svjedok političkih procesa raspada Jugoslavije i političkih procesa u BiH, s obzirom da je bio poslanik.

Dodik je naveo da su od početka muslimani imali u vidu njihov politički projekat koji je bio odvajanje BiH kao zasebne države gdje će biti dominantan narod sa željom da dobiju međunarodnu verifikaciju, zbog čega ih je Alija Izetbegović i nazvao Bošnjacima.

On je rekao da je poznato da je sam Alija Izetbegović srušio svaku vrstu mirovnog dogovora tadašnjih strana koje su navodno bile u sukobu, a onda su se desili višestranački izbori gdje su pobijedile desne partije koje su obrazovale zajedničku koaliciju u BiH da sruše tadašnji socijalistički sistem vlasti.

"Međutim, pokazalo se da to ne može da funkcioniše", dodao je Dodik.

Prije početka obraćanja Dodika, intonirane su himne Srbije i Republike Srpske, a Dodika su studenti dočekali velikim aplauzom.

Na početku obraćanja, Dodik je podsjetio da je on na beogradskom FPN

diplomirao i da mu je ta diploma omogućila da spozna ne samo ono što je politička nauka, nego i čitav život i način na koji može da se kreće kroz život.

"Bez tog obrazovanja ne bih imao ni širinu, ni mogućnost da spoznam tako suptilna i delikatna dešavanja i procese u kojima sam do sada učestvovao", rekao je Dodik i dodao da je ponosan što je diplomirao na ovom fakultetu.

Predavanju su prisustvovali dekani fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Nenad Kecmanović i Beograda Ilija Vujačić, kao i profesori fakulteta.

Vujačić je poželio dobrodošlicu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, izrazivši zadovoljstvo što je prihvatio poziv da održi predavanje na fakultetu gdje je studirao i ponio diplomu, da bi već četiri godine nakon toga ušao u politički život i nastavio do danas plodnu političku karijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije