BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: Izmjena Dejtona značila bi da Srpska više nije u BiH

Dodik: Izmjena Dejtona značila bi da Srpska više nije u BiH
Foto: N.N. | Dodik: Izmjena Dejtona značila bi da Srpska više nije u BiH
Tanjug

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, rekao je da je taj mirovni sporazum već promijenjen u nekim dijelovima i to je, kazao je, učinila međunarodna zajednica, Vijeće za implementaciju mira zajedno sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i njegovim prethodnicima.

Istakao je da su te promjene činjene arogancijom i silom međunarodne zajednice i visokih predstavnika".

"Republika Srpska neće ostati u BiH izvan okvira Dejtonskog sporazuma i Ustava. Oni koji misle da mogu da sprovedu svoje političke koncepcije, varaju se", poručio je Dodik i istakao da bi bilo kakvi razgovor za promjenu Dejtona značio "smrtnu presudu" za BiH.

Jer, kako je kazao, Republika Srpska nema razloga da ostaje u okviru BiH, ako Dejtonski sporazum bude promijenjen, jer, kako je kazao, Banjaluka i danas poštuje, kako je rekao ostatke Dejtonskog sporazuma.

Dodik je kazao i da znanje o kršenju i načinu na koji se krši Dejtonski sporazum nemaju ni oni koji bi morali to da znaju.

"Mislim da treba da bude jasno svakome da RS ima dovoljno kapaciteta da ne dozvoli promjenu Dejtonskog spoazuma. Promjene nisu moguće, jer taj sporazum predviđa da BiH ima tri konstitutivna naroda i dva entiteta, koji o svemu tome moraju da se dogovore", rekao je Dodik.

Samo poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma mogao bi na neki način da obezbijedi spas opstanku BiH.

"Sve drugo će značiti da Republika Srpska nije u okviru BiH"

On je novinarima rekao da Srbija i Republika Srpska imaju plan u slučaju da bude pokrenuto pitanje revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je potvrdio dobru saradnju koja u kontinuitetu traje sa Srbijom i najavio da će, uprkos nekim problemima, vezano za definisanje granice sa Srbijom to pitanje uskoro biti riješeno.

"Mi u Republici Srpskoj smatramo da je zahtjev Srbije opravdan i radićemo na tome da to pitanje što prije bude riješeno", rekao je Dodik, uz podsjećanje da je riješeno pitanje izgradnje mosta u Bratuncu i da očekuje da ti radovi budu gotovi u narednih godinu i po dana.

Predsjedniku Srbije zahvalio je za pomoć ukazanu Drvaru i srpskom narodu generalno koji živi u BiH.

Podsjetio je da je u Drvaru otvorena i filijala Komercijalne banke i da sada, kako je rekao, Vučić i on s ponosom mogu da odu ne samo u Drvar, već svuda gdje Srbi žive.


POVEZANA VIJEST: Vučić u Drvaru i Srpskoj 29. januara


Govoreći o značaju pomoći Srbije Drvaru i svim drugim gradovima u Republici Srpskoj, odnosno BiH, gdje žive Srbi, Dodik je rekao da s pravom može da kaže da će se "vrijeme mjeriti od kada on i Vučić bili u Drvaru, i poslije te posjete".

Istakao je i da je sa srpskim predsjednikom ima mnogo tema za razgovor, prije svega o projektima od kojih su neki tek započeti, a neki završeni, kao što je, na primjer, dječji vrtić u Brčkom, koji nosi naziv "Beograd".

Sve u vezi sa tim projektima se, kazao je, odvijaju dobro a u okviru toga i radovi na dionici autoputa Kuzmin- Rača napreduju, kao i mosta na rijeci Rači.

Dodik je zahvalio Srbiji predsjedniku Vučiću na pomoći koju Beograd pruža u projektima koji se realizuju na teritoriji Republike Srpske.

Očekuje, kazao je, da će u narednih pet godina biti završena i dionica puta od Doboja do Rače, što, dodao je nije samo komunikacijska priča, već znači poveznicu između Banjaluke i Beograda, a život svim građanima će biti pristupačniji.

Rekao je i da je sa Vučićem razgovarao i o događaji sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori i istakao da Republika Srpska u potunosti podržava SPC, koja je, kazao je, napadnuta sa svih strana, što je slučaj i Makedoniji, gdje je imovina već oduzeta.

Srbi iz Republike Srpske u potpunosti podržavaju pristup predsjednika Vučića u odnosu na status SPC i njenu imovinu, rekao je.

"Koliko mi to možemo, sa stanovišta Srba iz RS nećemo oklijevati da tu imovinu zaštitimo u skladu sa međunarodnim pozitivnim propisima", poručio je Dodik.

Cilj Srba iz RS i BiH je da je to jedan narod, jedna kultura, jedna vjera i jedan jezik i da imamo pravo da živimo integrisani i da učinimo sve da sva pitanja koja se nas tiču budu riješena na identičan način.

Tražio je, kazao je Dodik, i uspostavljanje većeg stepena saradnje između Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH, koja bi, prema njegovim riječima, mogla da bude dinamičnija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije