BiH

Dodik: Kada se poštuju Ustav i nadležnosti, nema potrebe za ustupcima

Dodik: Kada se poštuju Ustav i nadležnosti, nema potrebe za ustupcima
Foto: Tanjug | Dodik: Kada se poštuju Ustav i nadležnosti, nema potrebe za ustupcima

BANJALUKA - Predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su usvajanjem Programa ekonomskih reformi BiH za period 2024-2026. i Zakona o državnoj službi u institucijama BiH ispunjene još dvije obaveze na evropskom putu i da je Srpska sve vrijeme bila posvećena tom cilju.

"Kada se poštuju Ustav i nadležnosti, tada nema potrebe da bilo ko čini ustupke. Kada se uvažavaju interesi svih naroda, kompromisi su logična posljedica", istakao je Dodik.

On je dodao da sve što se pokazalo uspješnim u zemljama EU, za Srpsku je uvijek bilo prihvatljivo.

Dodik je ukazao da je poštovanje i njegovanje različitosti temelj evropskog jedinstva, a poštovanje činjenice da prava jednih prestaju gdje počinju prava drugih, temelj evropskih odluka.

"Zato je poštovanje birača, institucija, Ustava i nadležnosti u BiH evropsko pitanje. Zaštita sopstvenih interesa i usaglašavanje s interesima drugih je mehanizam efikasnog funkcionisanja", napisao je Dodik na mreži "Iks", prenosi Srna.

Podsjetio je na riječi Mome Kapora, jednog od najumnijih ljudi rođenih na ovim prostorima, "mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima".

"Kada nam mišljenje i sud naroda koje predstavljamo i koji su nas izabrali budu najbitniji, a impresije stranaca sporedne, BiH će izaći iz ćorsokaka na evropski put. Tada će i oni pokazati poštovanje prema nama", zaključio je Dodik.

Savjet ministara usvojio je juče na vanrednoj telefonskoj sjednici u novom tekstu Program ekonomskih reformi BiH 2024-2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obaveza na evropskom putu. Takođe, juče je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, kojim se uvodi nova kategorija državnih službenika - inspektor i nastoji omogućiti većem broju zainteresovanih lica prijavu na konkurse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije