BiH

Dodik: Komšić i Džaferović ne žele raspravu o gasovodu do Banjaluke

Dodik: Komšić i Džaferović ne žele raspravu o gasovodu do Banjaluke
Foto: Srna | Dodik: Komšić i Džaferović ne žele raspravu o gasvodu do Banjaluke

SARAJEVO - Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je danas da druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, nisu dozvolili da se raspravlja o izgradnji gasovoda do Banjaluke i aerodromu u Trebinju, naglašavajući da takvo ponašanje predstavlja opstrukciju i ne stabilizuje BiH.

"To doprinosi velikom nerazumijevanju i nefunkcionisanju", rekao je Dodik, naglašavajući da to jasno govori kakvu budućnost Republika Srpska može da očekuje sa ovakvim politikama.

Kako je rekao, suština je da su dva člana Predsjedništva BiH odbila inicijative u vezi s izgradnjom gasovoda koji ide prema Banjaluci i odbila da raspravljaju i uvrste u dnevni red inicijativu u vezi s aerodromom Trebinje, što govori o opštoj opstrukciji "koja ovdje vlada, pogotovo prema Republici Srpskoj".

"To je nerazumno i u sferi patološkog pristupa da se onemogućava jedan projekat koji treba da obezbijedi redovno snadbijevanje gasom jednog dijela BiH, odnosno Republike Srpske", rekao je Dodik, naglašavajući da Republika Srpska već deset godina čeka da počne izgradnju gasovoda.

On je istakao da se na ovom primjeru najbolje vidi ko opstruiše i ko ne dozvoljava i blokira projekte te da  postoje dvije opcije gasovoda, jedna koja dolazi iz Hrvatske od Posušja i druga iz Srbije, te da je još ranije predložio da obje budu ravnopravne.

"Međutim, vidjelo se da u Federaciji stvari ne funkcionišu i zbog toga što oni ne mogu da se dogovore, ja sam povukao taj prijedlog jer nije moje da bilo šta iz Federacije predlažem, a onda su oni rekli da to mora da ide zajedno, što je vid jedne suptilne opstrukcije i namjere da se Republika Srpska nakon deset godina još jednom onemogući u razvoju gasnog projekta koji je veoma važan", naglasio je Dodik.

Inače, na sjednici Predsjedništva BiH usvojena su, kako je rekao Dodik, "neka tehnička pitanja", agremani i prihvaćene neke inicijative za učešće u međunarodnim aktivnostima.

Na Dodikovu inicijativu Predsjedništvo BiH usvojilo je i pravno neobavezujuću definiciju antisemitizma, čime se BiH pridružila grupi više od 30 zemalja koje su prihvatile tu definiciju.

Kada je riječ o godišnjici od kada je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik BiH, nametnuo izmjene Krivičnog zakona, Dodik je rekao da je sve dok se ne postigne koncenzus o kvalifikaciji dešavanja u Srebrenici svako nametanje štetno.

"Šta sam ranije mislio o Srebrenici mislim i danas. Bio je zločin, nikakva politička kvalifikacija genocida ne može se tamo upotrijebiti", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije