BiH

Dodik: Marfi čuva Dejton kao koza kupus

Dodik: Marfi čuva Dejton kao koza kupus
Foto: N.N. | Dodik: Marfi čuva Dejton kao koza kupus

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je da kada Majkl Marfi, američki ambasador u BiH čuva Dejtonski sporazum isto je kao i kada koza čuva kupus.

On je na društvenoj mreži X napisao da je propast zagarantovana pozivajući Marfija da samo tako nastavi i da je na dobrom putu da uništi i ono malo što je ostalo od BiH.

"I kao što je izvjesno da poslije noći dolazi jutro, postalo je izvjesno da Marfi neće propustiti priliku da se obruka. Jednom prilikom mi je jedan kolega Majkla Marfija rekao kako on sjedne sa tri čovjeka na ručak i nekako postigne da ga nakon toga sva trojica mrze. Da li je odsustvo ljubavi ili pažnje, ne znam, puna je Amerika ljudi koji mu mogu pomoći, ali mu to ne daje za pravo da ponovo zabada nos tamo gdje mu nije mjesto", naveo je Dodik.

On je rekao da Marfijevo saopštenje povodom  Svesrpskog sabora i njihovih tvrdnji da Republika Srpska nije država i da moji stavovi predstavljaju napad na Dejtonski sporazum, pokazuje duboko nerazumijevanje stvarnosti i volje naroda Republike Srpske.

"Ambasada SAD bi trebalo da bude svjesna da je Republika Srpska entitet s ustavnim pravima, a svaka insinuacija koja dovodi u pitanje njen legitimitet je neprihvatljiva i uvredljiva za naš narod. Majkl Marfi je valjda tu da napravi dobre odnose Amerikanaca i Srba, između ostalog, ali on izuzev neprijateljstva prema nama ne pokazuje ništa drugo. Republika Srpska je potvrđena na osnovu međunarodnog sporazuma - Dejtonskog mirovnog sporazuma, i mi se striktno pridržavamo njegovih odredaba", napisao je Dodik.

On je naveo da napori kroz Svesrpski sabor imaju za cilj očuvanje prava i autonomije Republike Srpske, a ne dstabilizaciju BiH, kako to neki zlonamjerno interpretiraju.  

Takođe, naveo je id a je Srbija garant tog Dejtonskog sporazuma na osnovu luka organa Republike Srpske iz 1995. godine.

"Što se tiče američke kritike da Svesrpski sabor predstavlja napad na Dejtonski sporazum, moram da podsjetim da su brojni visoki predstavnici i međunarodne strukture svojim djelovanjem mnogo puta prekršili taj isti sporazum. Neprihvatljivo je da stranci poništavaju odluke legalnih institucija Republike Srpske i BiH. Dejtonski mirovni sporazum Srbi brane, a na njega nasrću razni Marfiji i Šmitovi. Na svu sreću, narodi Evrope, a vjerovatno i građani SAD, na putu su da na demokratski način otpuste Marfije i geopolitičke štetočine i usijane glave koje su svijet dovele na rub konflikta. Ne brini, Majki, ja razumijem šta ti radiš i da sada želiš da izazoveš krizu gdje je nema. Za to ti služe tvoji poslušnici među Bošnjacima. Eto, nama uopšte ne bi smetalo da se Bošnjaci okupe i organizuju svoj događaj. Nemoj samo ti da im pomažeš. Ako žele da pričaju o kulturi i saradnji sa drugima, kao što smo mi, dobrodošli su da to učine u svakom srpskom gradu. Ti nisi. Goodbye", napisao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije