BiH

Dodik: Najviša ocjena sastanka, Rusi pokazali prijateljstvo

Dodik: Najviša ocjena sastanka, Rusi pokazali prijateljstvo
Foto: Arhivska fotografija | Dodik: Najviša ocjena sastanka, Rusi pokazali prijateljstvo

FOČA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da je posjeta Banjaluci delegacije Ruske Federacije na čelu s predsjednikom Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko, prije svega, pokazala prijateljstvo, razumijevanje i dobar odnos Srpske sa Ruskom Federacijom i njenim najvišim rukovodstvom.

"Juče smo sa ponosom mogli da vidimo i osjetimo razumijevanje naše pozicije, položaja u kojem se nalazi Srpska i spremnost Ruske Federacije da sarađuje sa nama na tim pitanjima", rekao je Dodik novinarima u Foči.

On je istakao da jučerašnji sastanak, na kojem je razgovarano o svim bitnim pitanjima, može ocijeniti najvišom ocjenom.

"Građanima Republike Srpske mogu reći da je ovo uspješna i posjeta na ponos Republike, ali i na zadovoljstvo ruske delegacije, koja se osjećala kao među prijateljima", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da prokomentariše stavove i ponašanje bošnjačkih političara povodom posjete ruske delegacije, Dodik je istakao da to uopšte nije važno.

"Našu ljubav prema Rusiji oni ne mogu da spriječe time što će reći da li je nešto trebalo ili ne", rekao je Dodik i dodao da "ta epizoda u Sarajevu" uopšte nije važna ni za delegaciju Ruske Federacije.

Govoreći o predstojećem Ekonomskog forumu u Sankt Peterburgu, koji je najavljen za kraj maja, Dodik je rekao da Srpska sa ruskom stranom dogovara remont svojih termoeletrana.

"Tragamo za načinom kako produžiti tehnološki vijek termoelektranama, i Rusi su sada spremni da uđemo u jedan višegodišnji projekat, da zamijenimo sva kapitalna postrojenja u elektranama i obezbijedimo da na istoj količini uglja dobijemo veću proizvodnju, a da mi taj remont platimo upravo razlikom za tu veću proizvodnju", rekao je Dodik.

On je precizirao da bi ta razlika trebalo da iznosi otprilike negdje od 30 do 50 megavata za istu količinu uglja, i od toga će biti plaćena ta nova tehnologija.

"Mislim da je to za nas veoma povoljno. Ovih dana radimo na finalizaciji tog sporazuma, koji bi krajem maja trebalo da bude parafiran u nekom obliku - predugovor, a ugovor teško jer on podrazumijeva sve detalje, projekte i ostalo", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije