BiH

Predsjednik Srpske: Ne bih preporučio nikome da se igra sa nama

Predsjednik Srpske: Ne bih preporučio nikome da se igra sa nama
Foto: Srna | Dodik: Ne bih preporučio nikome da se igra sa nama

BANJALUKA – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je odluka Evropskog savjeta važna stvar, ali da je i dalje neophodno da se dobije tačan datum početka pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Važno je, poručio je Dodik, da je Evropski savjet jasno pokazao da je najvjerodostojnije političko tijelo u Evropi i da je stavio do znanja da BiH jedino može opstati kao dejtonska, koja podrazumijeva dva entiteta i tri naroda.

"Jučerašnji dan je najavljivan kao važna utakmica u kojoj se desilo da smo dobili otvaranje pregovora, ali je činjeniica da nismo dobili datum. Ali bitno je da dejtonska BiH funkcioniše i nema potrebe da se od toga odustane. Evropski savjet je dao podršku ovakvoj strukturi BiH i utvrdio da je BiH politički stabilna", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu usvojeno nekoliko zakona i odredbi koji su se tražili od BiH, da nijedan od njih nije bio protiv interesa Republike Srpske.

A protiv interesa Srpske, poručio je predsjednik Republike, neće dozvoliti ničiju reakciju. Pogotovo po pitanju bilo kakvih zakonskim nametanja.

"Ako ovaj lažni visoki predstavnik nametne nešto, zaustavljen je evropski put BiH i Republika Srpska izlazi iz toga. Ako on nametne nešto oko izbora, mi donosimo svoj zakon, a ako nametne nešto oko imovine koja udara u Republiku Srpsku, mi ćemo donijeti odluku o statusu Republike Srpske. Ne bih preporučio nikome da se igra sa nama, pogotovo nekim smutljivcima iz Njemačke. Nama Nijemci ne trebaju, imali smo u prošlosti problema sa njima. Mi znamo šta treba da se čini, sve prioritete koji su ostali trebamo riješiti", naglasio je Dodik.

Po pitanju zakonskih rješenja, naveo je šta je ključni cilj.

"Mora se riješiti pitanje Ustavnog suda BiH. Mora se riješiti pitanje sudija u tom sudu. Sa našim partnerima smo usvojili dva zakona u prethodnom periodu, a ovaj ćemo, ako ne bude problema, u aprilu. Ali, vidjeli smo i znamo da ćemo zbog toga imati određenih problema. Ali, nećemo dozvoliti da se nešto uradi bez Republike Srpske. Nismo euforični, ali ni potišteni. Jasno je juče rečeno da ovakva BiH nije protiv evropskog puta.  Spremni samo da radimo, neka nas puste na miru", poručio je Dodik,  a onda dodao:

"Ako se dozvoli nametanje odluka lažnom predstavniku, onda nas je juče Evropa slagala. Ajde da napravimo nešto za nas, a ne za Evropu, mislim smo pokazali da smo sposobni pregovarači", kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije