BiH

Dodik: Nenasilno ka samostalnosti Srpske

Dodik: Nenasilno ka samostalnosti Srpske
Dodik: Nenasilno ka samostalnosti Srpske

GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u Gradišci da ga ne interesuje BiH, već mir i napredak u samostalnosti Republike Srpske, koji se može postići nenasilno.

"Više me interesuju Gornji Podgradci nego Baščaršija, koja je nekome egzotična. Izloženi smo velikim pritiscima. Ovdje je na sceni projekat međunarodnog faktora koji hoće sve da zgazi. Kad vidim koliko su navalili na Republiku Srpsku dobijam novu snagu i volju", rekao je Dodik na tribini u Kulturnom centru "Gradiška".

On je naglasio da Republika Srpska nikada nije imala više međunarodnih prijatelja, pominjući prije svih Rusiju i Izrael, ali i Italiju, kao i neke druge zemlje Evropske unije.

"Republika Srpska je cijenjena i zbog toga što je najstabilnija u regionu, i što sva pitanja rješavamo u okviru zakona i slova Dejtona. Evropske integracije su za nas neminovnost, a o NATO integracijama izjasniće se narod Srpske na referendumu", naveo je Dodik.

Odgovarajući na pitanja građana, on je najavio da će uskoro biti završen put od Gornjih Podgradaca do Mrakovice, početak izgradnje obilaznice oko Gradiške, mosta preko rijeke Save i rekonstrukciju Osnovne škole "Vasa Čubrilović".

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da za sedam i po godina, od kada je na toj dužnosti, nije donesena ni jedna oduka na štetu Republike Srpske.       

"U BiH 18 godina poslije rata odnosi nisu ni malo bolji. Većinski narod hoće da vlada cijelom BiH. Svakodnevno se pokušava sa ustavnim promjenama, sa urušavanjem Dejtona i sprovođenjem odluke `Sejdić–Finci`, za koju smo ponudili najbolje rješenje. Čak i u Evropskoj komisiji znaju da su se prevarili u vezi sa odlukom `Sejdić-Finci`, ali neće to da priznaju", istakao je Radmanović.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Vlada Republike Srpske pruža podršku svim lokalnim zajednicama, te da su milioni maraka utrošeni na fondove za studente, natalitetnu politiku, povećanje penzija i redovnost plata.

"U Gradišci smo uložili desetine miliona maraka u poljoprivredu, modernizaciju bolnice, privredu, infrastrukturu i javne investicije. Sa tim nećemo stati, ne samo u Gradišci, već i u cijeloj Republici Srpskoj", navela je Cvijanovićeva.

Ona je posebno istakla projekat sanacije sistema odbrane od poplava i izgradnju novih sistema za navodnjavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije