BiH

Dodik: Nije mi problem da odem u Sarajevo, ali ne bih trpio provokacije

Dodik: Nije mi problem da odem u Sarajevo, ali ne bih trpio provokacije
Foto: Tanjug | Dodik: Nije mi problem da odem u Sarajevo, ali ne bih trpio provokacije

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u pravu kada je tražio da deklaracija o opstanku srpskog naroda bude donesena nakon beogradskih izbora, te ističe da tu postoji državnička odgovornost.

Dodik je napomenuo da Vučić ne želi da se donošenje jednog tako važnog dokumenta poklopi sa završnim danima kampanje u Beogradu, pa da se svi "ostrve na tu deklaraciju".

"Mislim da je u pravu - da je finalizujemo nakon beogradskih izbora i da je završimo. On ne želi da neko kaže - vi to radite iz predizbornih razloga", rekao je Dodik za RTS.

Komentarišući jučerašnji protest Bošnjaka pred Ambasadom Srbije u Sarajevu, na koju su bili zalijepljeni plakati sa mrtvačkom glavom, Dodik je rekao da oni deklaraciju nisu ni pročitali i da je iz Sarajeva poslata žestoka poruka.

"Juče ste imali situaciju da je na Ambasadi Srbije u Sarajevu neko istakao mrtvačku glavu i pozivao na uništenje i likvidaciju Srba i ne možete, naravno, ostati imuni. Lijepo je reći da treba da se nađu krivci, ali to je nama daleko žešća poruka. To je nama samo ojačalo saznanje da je BiH neuspješna i propala zemlja", rekao je Dodik.

Govoreći o Vučićevoj posjeti Hrvatskoj, Dodik je rekao da smatra da je veoma važno da predsjednik Srbije bez oklijevanja dolazi tamo gdje treba da riješi pitanja ne samo od interesa za Srbiju kao državu, nego i za Srbe koji tamo žive.

"Bez obzira na izazove i prijetnje, veoma je važno da tome nije poklekao, što bi rekao naš narod, i da je ta posjeta učinjena na dostojanstven način", naveo je Dodik i dodao da je Srbija pokazala odlučnost za gradnju regionalne stabilnosti i mira, u čemu prednjači.

Dodik je naglasio da je za Republiku Srpsku, koja gleda Srbiju kao maticu, važno da Srbija šalje jasne poruke u regionu, o miru i podršci srpskoj nacionalnoj zajednici, što do skoro nije bilo.

"Mi u BiH smo u nekoj ranijoj fazi bili prepušteni odlukama koje je sam /Slobodan/ Milošević u ime nas donosio, kasnije smo bili pritisnuti međunarodnom zajednicom i pokušajem da se Srbija distancira od tih regionalnih pitanja", podsjetio je Dodik.

On je ponovio da je veoma jasno da je period saradnje između Srpske i Srbije najbolji do sada i u saglasnosti oko važnih regionalnih pitanja i u realizaciji zajedničkih projekata, te naveo projekte vrtića u Trebinju, Brčkom, kao i zajedničke projekte u Drvaru i Glamoču u Federaciji BiH gdje žive Srbi.

Govoreći o predstojećim opštim izborima u BiH u oktobru, Dodik je potvrdio da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

"Pokušavaju da osokole međunarodnu zajednicu da bi navodno nešto zabranila, što znači da sam je već pobijedio tamo", rekao je Dodik.

On je naglasio da je BiH veoma složena, ali da su je još složenijom učinili stranci koji su je napravili nemogućom zemljom.

Dodik kaže da njemu nije problem da ode u Sarajevo, ali da ne bi trpio provokacije. Ja nisam čovjek koji trpi provokacije i možemo da imamo sjednicu putem linka, zašto bi to bio problem", rekao je predsjednik Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije