BiH

Dodik: Nijedna nadležnost nije prenesena slobodnom voljom na nivo BiH

Dodik: Nijedna nadležnost nije prenesena slobodnom voljom na nivo BiH
Foto: Velibor Tripić | Dodik: Nijedna nadležnost nije prenesena slobodnom voljom na nivo BiH

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da nijednu nadležnost Republike Srpske na nivo BiH srpski narod nije prenio institucionalno i slobodnom političkom voljom.

"Sve je učinjeno pritiscima na ljude, prijetnjama, kaznama, zatvaranjem, progonom, maltretiranjem i torturom međunarodne zajednice. To se ne može smatrati neutralnim i objektivnim političkim uslovima za bilo kakvo odlučivanje", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Govoreći o vraćanju prenesenih nadležnosti, Dodik je naglasio da sve što je u skladu sa Ustavom treba da bude postavljeno na ustavan način.

"Ogroman pritisak, kazne, maltretiranje institucija i pojedinaca bili su u funkciji centralizacije i unitarizacije BiH. Postoji Ustav i njega treba poštovati. BiH živi svoj vanustavni život i ukoliko hoće da preživi mora da se vrati u okvir Ustava", poručio je Dodik.

Komentarišući 22 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je rekao da je Republika Srpska stabilna, te da je preživjela možda i gori period nego što je bio sam rat.

"Stalna osporavanja od visokih predstavnika i podmukle akcije imale su cilj da prenesu nadležnosti na nivo BiH i stvore unitarnu zemlju kako su to zapadni krugovi obećali Aliji Izetbegoviću", istakao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je naveo da se Republika Srpska izborila protiv svega toga, te da danas u Republici Srpskoj postoje stabilnost, mir i razvoj.

"Voljeli bismo svi da je to bolje, ali niko ne može da kaže da Republika Srpska nije u svom postojanju ostvarila ciljeve za koje se ovaj narod borio, a to su sloboda, razvoj, miran život i stalna borba za ekonomski prosperitet", rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o 25. novembru, koji se u većem dijelu Federacije BiH obilježava kao "dan državnosti BiH", Dodik je poručio da u Republici Srpskoj te državnosti nema.

“Kakva je to državnost, nemojte 'podvaljivati' ovdje. Otiđite u Federaciju pa tamo to pitajte, ovdje nema te državnosti”, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije