BiH

Dodik: Očekujem rješenje granice sa Srbijom, ali Sarajevo bi moglo da zakomplikuje

Dodik: Očekujem rješenje granice sa Srbijom, ali Sarajevo bi moglo da zakomplikuje
Foto: Tanjug | Dodik: Očekujem rješenje granice sa Srbijom,ali Sarajevo bi moglo da zakomplikuje
Tanjug

BEOGRAD- Predsjednik RS Milorad Dodik očekuje da će pitanje razgraničenja između Srbije i BiH biti riješeno do kraja godine, ali upozorava i da bi sarajevske vlasti mogle da zakomplikuju to pitanje.

„Mi podržavamo prijedlog Srbije i naša saglasnost postoji. To može biti do kraja godine, ali izvan je ruku Vučića da zna kako će političko Sarajevo reagovati“, upozorio je on u izjavi novinarima, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerke dvije vlade.

Dodik je rekao da ne vjeruje da će se Hrvati protiviti, dok bi Bošnjaci mogli to da urade iz nekih svojih razloga.

RS i Srbija imaju identičan stav oko pitanja razgraničenja i mi to pitanje ne doživljavamo kao suštinsku granicu, već kao formalnu liniju, koju treba usaglasiti imajući u vidu međunarodne standarde“, kazao je on.

Upitan za sporne tačke razgaraničenja, rekao je da to utvrđuju komisije, kao i da je gotovo cijela „linija u dodiru RS i da Srpska nema nikakav problem“.

„U dijelu kod Štrpca, gdje prolazi pruga Beograd-Bar, postoje neka pitanja, ali to ćemo ''ispeglati''. Ima i nekih skretanja Drine, ali to je sve sa naše strane riješeno i tu niko ništa posebno ne dobija i ne gubi. Ipak imajući u vidu dosadašnja iskustva Sarajeva oni će to pokušati da iskomplikuju“, uvjeren je Dodik.

On je dodao da se, međutim, Sarajevo tu ne pita mnogo jer to nije njihova zemlja.

„Oni imaju nadležnost, ali to nije njihovo pitanje. Vjerujem da će se koncenzus u BiH postići“, naglasio je Dodik.

Šef RS je kazao da je, na sastanku, bilo riječi i o Deklaraciji o opstanku srpske nacije koja je, kako je ranije najavljeno, trebalo da uđe u skupštinsku proceduru ovog mjeseca.

„To ide svojim tokom. Završen je nacrt, stvoreni su uslovi da ide na parlament. Cilj je da bude ovog mjeseca i mislim da će tako i biti“, kazao je Dodik.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da što se tiče izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac postoje problemi na strani BiH oko graničnog prelaza i izuzimanja zemljišta.

„Srbija je završila sve svoje. Čekamo kraj procedure da se most pusti u rad. Malo se kasni, ali je Srbija sve na vrijeme uradila. Samo su spore procedure BiH problem“, objasnio je Dodik.

On je rekao da su na današnjem sastanku sa predsjednikom Vučićem i permijerke dvije vlade pokrenuta politička, ekonomska i regionalna pitanja.

Istakao je da sve aktivnosti koje su bile planirane između dvije vlade realizovane.

„Danas smo vidjeli šta su to imperativi saradnje za sljedeću godinu. Za to je dobar tenutak jer se pravi budžet za 2018.“, kazao je on dodajući da je razgovarano i o miru i stabilnosti u regionu, a da RS podržava napore Srbije u tom pogledu.

Rekao je da će na sastanku dvije vlade pitanja saradnje biti operativno raspravljana.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije