BiH

Dodik: Odbio sam bilo kakvo učešće OS BiH u obilježavanju 9. januara

Dodik: Odbio sam bilo kakvo učešće OS BiH u obilježavanju 9. januara
Foto: Ilustracija | Dodik: Odbio sam bilo kakvo učešće OS BiH u obilježavanju 9. januara
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Oružane snage BiH više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara - Dana Republike.

"Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske. Ne želim više da imam polemiku o ovome", rekao je Dodik sinoć za Televiziju "K-3". 

On je naveo da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u čast Republike Srpske u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju Dana Republike. 

"Počasni vod ćemo promovisati na Dan Republike i ne trebaju nam Oružane snage BiH. Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše", istakao je Dodik. 

On je naglasio da Srbi iz političkih razloga moraju biti prisutni u Oružanim snagama BiH. 

"I dalje ćemo slaviti naš praznik, a 9. januara naredne godine imaćemo veliku svečanu akademiju. Biće organizovana manifestacija, kada ćemo postrojiti naše veterane i ono čime raspolažemo jer želimo da narod shvati da je Republika Srpska spremna i da se brani", rekao je Dodik. 

On je pozvao sve Srbe da 9. januara istaknu zastave Republike Srpske i da bude proslavljena sloboda.

Srpska stabilna uprkos opstrukcijama

Dodik je izjavio da Srpska ima stabilne institucije i javne finansije, te da može biti jaka ukoliko se svi okupe oko njene slobode i državnosti.

"Republika Srpska je stabilna uprkos opstrukcijama koje smo imali od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH jer su odbijali da ispune određene uslove za međunarodne aranžmane kojima je trebalo da bude omogućen novac", rekao je Dodik i istakao da je Srpskoj, zastojem u odlučivanju u institucijama BiH, uskraćeno 782 miliona KM koji bi bili utrošeni za privredu, obrazovanje, izgradnju auto-puteva. 

Dodik je istakao da je Vlada Republike Srpske uspjela da konsoliduje budžet i da Srpska redovno servisira međunarode obaveze, isplaćuje plate i penzije, te realizuje značajne infrastrukturne projekte. 

Govoreći o ugledu Srpske u inostranstvu, Dodik je naglasio da Republika Srpska, uprkos svemu, živi kao država jer ima teritoriju, narod i vlast. 

"Republika Srpska je uključena u regionalne i globalne procese. To što neko neće da prizna Srpsku kao državu ne znači da ne treba da je živimo na taj način i samo od nas zavisi da li će to jednog dana biti", kaže Dodik. 

On smatra da se svi moraju okupiti oko Srpske, "koja je epicentar svih ideja". 

"Ponosan sam kada odem u inostranstvo i vidim da naši ljudi baštine ogromnu ljubav prema Republici Srpskoj", dodao je Dodik. 

On je rekao da će bruto domaći proizvod i ove godine iznositi 3,5 odsto, što je značajno i pokazuje da se dešava određena produkcija, kao i da su ciljevi izgradnja mreže auto-puteva i zdravstvenih ustanova. 

Predsjednik Srpske naveo je da spoljna politika Republike nije usmjerena na konflikt sa bilo kojom zemljom. 

"Naša spoljna politika nije usmjerena na to da imamo konflikt sa bilo kim ili da se miješamo u nečije unutrašnje stvari. Imamo problem što se međunarodna politika miješa u unutrašnje stvari u BiH i ne mogu biti prihvaćene odluke koje će biti štetne za Srpsku", istakao je Dodik i dodao da ne želi da sarađuje i ima zvanični sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom "jer je klevetao Republiku Srpsku". 

On je naglasio da Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH. 

"Rusija ne podržava skrnavljenje ovog sporazuma i nepravne radnje visokog predstavnika u BiH. Rusija jedina razumije situaciju ovdje i, u tom pogledu, naše politike jesu okrenute prema prijateljima koji žele da na realan način sve ovo prihvate", kaže Dodik. 

On je dodao da je Kina koncipirala značajne infrastukturne projekte na ovim prostorima, u koje želi da uloži znatna novčana sredstva. 

"Moramo reagovati na ovu vrstu priče. Prvi projekat kod nas, koji je realizovan sa Kinom, jeste izgradnja Termoelektrane `Stanari`", rekao je Dodik. 

Govoreći o opštim izborima, koji će biti održani naredne godine, Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je "da je snaga partije koju predvodi neprikosnovena, te da je politička utakmica već dijelom završena". 

"I mi imamo neku vrstu greške, ali smo prepoznati po tome što imamo odnos prema onome što se zove ideja Republike Srpske, njeno postojanje, život i budućnost", istakao je Dodik. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije