BiH

Dodik: Ono što nudi MMF treba odbaciti

Dodik: Ono što nudi MMF treba odbaciti
Foto: Velibor Tripić/Arhiv | SNSD: MMF zloupotrebljava posljedice pandemije

BANJALUKA - Izvršni komitet SNSD-a podržao je budžet i ekonomsku politiku Vlade RS i zadužiće svoje poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da podrže te dokumente.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a nakon sjednice Izvršnog komiteta rekao je da je bitno da se očuva makroekonomski okvir i da Republika Srpska u narednim godinama sanira štete prouzrokovane pandemijom.

"Mislimo da će biti veoma teško ali smo odlučni da politku plata ne dovodimo u pitanje", rekao je Dodik dodajući da će se od januara ići na povećanje penzija.

Takođe, naglasio je da je prijedlog budžeta realan i objektivan te da nije bilo lako doći do jednog takvog dokumenta.

"Nivo povrata dugova će porasti oko 150 miliona KM u odnosu na ovu godinu i zato je bitno da budžet bude uravnotežen i stabilan", rekao je Dodik naglašavajući da će se u idućoj godini znatno manje novca trošiti na putovanja.

Nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, Dodik je rekao da će investicije u narednoj godini biti oko 20 odsto BDP-a ili oko dvije milijrade KM, a to obuhvata sve investicije i države i privatnog sektora od izgradnje hidroelektrana na Drini, preko aerodroma u Trebinju i autoputeva.

"Smatramo da ono što MMF nudi treba odbaciti i ne treba prihvatiti. MMF zloupotrebljava posljedice pandemije i pokušava nametnuti političke aranžmane", rekao je Dodik ističući da ne treba prihvatiti nijedan zahtjev koji je na štetu RS i podrazumijeva prenos nadležnosti.

Na sjednici Izvršnog komeiteta SNSD-a bilo je govora i o pravosuđu, a konstatovano je da pravosudni sistem BiH se ne zasniva na Ustavu te da je SNSD spreman da učestvuje u reformi pravosuđa.

"SNSD neće prihvatiti i odbacuje anti Tegeltijin zakon. Neuspjeh pravosuđa je neuspjeh međunarodne zajednice i njihovog mešetarenjem", rekao je Dodik.

SNSD će tražiti da NSRS uputi zahtjev Visokom predstavniku BiH i traži izvještaj o radu visokog predstavnika, a takav zahtjev biće upućen i Srbiji da i ona traži jedan takav izvještaj jer je to obaveza visokog predstavnika.

"Odbacujemo mogućnost bilo kakvog intervencionizma i atmosferu koja se želi napraviti da se interveniše", rekao je Dodik ističući da sva rješenja moraju da budu dio dijaloga sva tri naroda i dva entieta u BiH.

On je još jednom ponovio da "ukoliko se ide na rušenje Republike Srpske, Republika Srpska nema namjeru da ostane u BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije