BiH

Dodik: Opozicija će za pokušaje devastiranja institucija RS dobiti pet miliona KM

Dodik: Opozicija će za pokušaje devastiranja institucija RS dobiti pet miliona KM
Foto: Ilustracija | Dodik: Opoziciji obećano pet miliona KM za rušenje institucija Srpske

RIBNIK - ​Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će, prema informaciji koju je dobio od najrelevantnijih obavještajnih institucija regiona, opozicija koja u kontinuitetu do izbora pokuša da devastira institucije vlasti Srpske dobiti pet miliona KM.

Dodik je rekao da je jedan od ciljeva koji je naveden u toj informaciji upravo ono što je tražio lider SDS-a Vukota Govedarica - raspuštanje Narodne skupštine Republike Srpske i da se pošalje vijest da ne funkcionišu institucije Srpske. 

On je podsjetio da je i ranije ukazivao na informacije obavještajne zajednice iz regiona koje se odnose na plansko djelovanje opozicije. 

"Znamo na koji način sve to ide i zato smo bili u mogućnosti da se pripremimo na takvo djelovanje, tako da su oni upali u prazno", rekao je Dodik u Ribniku. 

On je upitao zašto predstavnici SDS-a nisu blokirali radni sto u Predstavničkom domu parlamenta BiH i "protestovali zbog sramne odluke Suda BiH u slučaju ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića". 

"Zašto to niste uradili? Zašto ste došli u Republiku Srpsku da to radite?", upitao je Dodik. 

On je naglasio da opozicija ima pravo da izabere način djelovanja, te da je vlast postupila dostojanstveno i politički hrabro kada je nastavila zasjedanje, iako je mogla narediti da predstavnici opozicije zbog nedoličnog ponašanja budu udaljeni iz zgrade parlamenta. 

Dodik je poručio da Narodna skupština Srpske funkcioniše i da je donijela važne odluke, poput Rezolucije o vojnoj neutralnosti. 

Predsjednik Srpske kaže da bi ambasador SAD u BiH Morin Kormak konačno trebalo da prestane da se miješa u unutrašnje stvari u Republici Srpskoj, jer u Srpskoj niko nije naivan, ni glup, niti se plaši nje. 

On je naveo da Srpska nije rekla da BiH o tome ne treba da odlučuje, već je samo donijela svoj stav o tom pitanju, stav koji važi za Republiku Srpsku i za njene predstavnike u svim institucijama koje o tome odlučuju. 

Dodik je rekao da je poznato da HDZ, SDA, SDP zagovaraju politiku ulaska u NATO, a Srpska politiku neulaska, te da niko nije rekao da se ovo pitanje neće naći pred nadležnim institucijama na nivou BiH. 

On je ponovio da Srpska poruku Kormakove tumači na način da Republika Srpska ne smije imati svoj stav, te ocijenio da od "recidiva bivše američke administracije" dolaze podsticaji opoziciji za takvo djelovanje koje se moglo vidjeti i u mnogim drugim zemljama. 

Prema njegovim riječima, Srpska neće prihvatiti nikakvu "mjeru eventualne odmazde" bilo koga iz međunarodne zajednice, jer ima pravo na svoj stav. 

"Ne sporimo da se na jedan način u nekom vremenu o tome odlučuje na nivou BiH, nismo mi glupi da to ne znamo. Ali, ovo je naš stav, imamo pravo na stav, a kada imate stav imate i državu. Ova država ima svoj stav, ova država se zove Republika Srpska", naglasio je Dodik. 

On je rekao da BiH nije trebalo da bude stvorena, da je to propala država, najviše zahvaljujući strancima. 

"BiH će se raspasti jednog dana na tih način. Republika Srpska sve što radi radi da dočeka to vrijeme i da pokaže da može sama da egzistira, da ima samostalnu teritoriju, Vladu kojoj narod vjeruje, budžet, institucije koje funkcionišu", naglasio je Dodik. 

On je rekao da je Srpska jedina koja bi mogla trenutno da nastavi da živi sama, što ne bi mogle ni BiH, ni Federacija BiH, osim eventualno par kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije