BiH

Dodik: PIC je antidejtonsko tijelo, odluke o budućnosti BiH ne donose oni

Dodik: PIC je antidejtonsko tijelo, odluke o budućnosti BiH ne donose oni
Foto: Arhiva | Dodik: PIC je antidejtonsko tijelo, odluke o budućnosti BiH ne donose oni
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da će samo i uvijek Narodna skupština Republike Srpske govoriti da li je nešto u interese Srpske ili BiH, a ne Savjet za provođenje mira (PIK).

"Otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum PIC je antidejtonsko tijelo, i jedina dva tijela koja u ovom trenutku destabilizuju BiH su upravo PIC i visoki predstavnik", izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše izjavu Upravnog odbora PIK-a, sa kojom se nije složila Ruska Federacija, a u kojoj "najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti".

Dodik je naveo da u Republici Srpskoj malo koga više zanima šta je jedna samoorganizovana grupa ambasadora, koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, zaključila, jer odluke o budućnosti BiH neće donositi oni, već legalno izabrani predstavnici na svim nivoima vlasti.

"Države koje su se samoorganizovale u jedno antidejtonsko i antiustavno tijelo kakvo je Savjet za provođenje mira neka pokušaju da objasne u svojim zemljama kako jedna neformalna grupa ambasadora pokušava da upravlja nezavisnom i suverenom državom, koja redovno sprovodi demokratske izbore", istakao je Dodik.

On je upitao da li parlamentarci Francuske, Italije ili Velike Britanije znaju šta njihova država radi u BiH i da li znaju da je PIK tijelo bez legaliteta i legitimiteta koje vrijeđa zdrav razum i inteligenciju prosječnog čovjeka i to u 21 vijeku.

"Ćutanje u FBiH na njihove aktivnosti i saopštenja je manir kvazi elita koje su kroz različite epohe služile i pokoravale se radije tuđinima, nego što su preuzimali odgovornost i borili se", konstatovao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da je Narodna skupština najviši organ Republike Srpske sačinjen od direktno biranih narodnih poslanika koji za svoj rad ne odgovaraju ni PIK-u ni viskom predstavniku, već samo građanima koji su ih i birali.

"Stoga je svaki komentar na saopštenje PIK-a više izlišan. Čak je i vrijeme predviđeno za komentare na njihove sedmične eseje isteklo, baš kao što je isteklo i vrijeme u kojem su sebi pribavili vlast koja im nije data ni Dejtonskim mirovnim sporazumom, ni izborima", naglasio je Dodik. 

"Inckova odluka da se odmah stavi van snage"

"Izlazak iz krize u BiH nastale zbog nametanja odluke doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, moguć je ukoliko se ta odluka odmah povuče i stavi van snage", rekao je Dodik za današnje "Večernje novosti".

U intervjuu za današnje "Novosti", Dodik je potvrdio da se Republika Srpska neće povući ni za pedalj u ovoj političkoj borbi.

"Raduju me pojačana svijest i odgovornost svih političkih faktora u Republici Srpskoj. Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ukoliko nas ovde slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti. Aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mjesecima, godinama. Predstavnici Republike Srpske neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ova odluka ne povuče", upozorio je Dodik.

On je potvrdio da neće prisustvovati prijemu povod dolaska i predstavljanja novog visokog predstavnika u BiH, Nijemca Kristijana Šmita, rekavši da će se "Šmit predstaviti onima za koje jeste visoki predstavnik".

"Za nas on to nije i meni se ne treba predstavljati. Ako budem negdje u nekoj neformalnoj situaciji i sretnem ga, sigurno ću mu reći šta mislim o njegovom dolasku u BiH. Vidim da se on ovdje rasipa nekim optimizmom i pokušava da nametne neku agendu. Ono što Šmit najavljuje, nije nikada ni bila uloga visokog predstavnika u BiH. Pa, kakve veze ima visoki predstavnik sa pitanjem izbornog zakona, ili da se bavi pitanjima o načinu odlučivanja, ili ustavnim pozicijama", upitao je Dodik.

Na pitanje strahuje li od hapšenja kada bude išao u Sarajevo u predsjedništvo, zbog izrečenih stavova o Srebrenici, Milorad Dodik je odgovorio da nije zaplašen hapšenjem.

"Ja sam od početka tražio da me čuva policija Republike Srpske, a ne da me štite oni koji bi me hapsili. Ići ću u Sarajevo u Predsedništvo BiH jer ima situacija kada Komšić može da zakaže sjednicu i ako ja nisam tu fizički prisutan i on u drugom krugu može da izglasava neke odluke, koje nisu u vezi sa vojnim pitanjima. Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sjednici da bi potegao neko pitanje od vitalnog nacionalnog interesa i stvari prebacio u nadležnost NSRS", objasnio je Dodik i najavio da će za nekoliko dana detaljno upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o najnovijim dešavanjima u BiH.

"Na sastanku sa predsjednikom Vučićem videću da li je moguće da na neki način približimo Republiku Srpsku zajednici mini-Šengen, to jest otvorenog Balkana, bez obzira na to da li to hoće ili neće muslimani", rekao je Dodik.

On je predočio da "zbog politike Sarajeva i muslimana koji su odbili da BiH bude dio ove inicijative, Republika Srpska sada trpi štetu i kamioni stoje na Drini satima, umjesto da brzo prolaze".

"To je efekat politike Sarajeva i muslimanskog odnosa prema Srbiji. Srbi u BiH su od te iste BiH dobili samo štetu, muku, patnju i nametnuta rješenja", ocijenio je Dodik i poručio da će Republika Srpska zaštiti svakog građanina od nametnutih Inckovih rješenja.

"Policija Republike Srpske imaće obavezu da postupa po novim zakonima Republike Srpske i štiti građane. Stranci misle da je ovo priča sa malo galame. U pogrešnom su ubjeđenju da je ovo nešto sa rokom trajanja od nekoliko dana. Nije tako", predočio je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije