BiH

Dodik: Pokrećem vitalni interes protiv imenovanja njemačkog ambasadora

Dodik: Pokrećem vitalni interes protiv imenovanja njemačkog ambasadora
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Dodik: Pokrećem vitalni interes protiv imenovanja njemačkog ambasadora

BANJALUKA - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, izjavio je danas novinarima da će pokrenuti zaštitu vitalnog interesa RS u vezi s agremanom novom njemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu.

Dodik je rekao da njemačka politika pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i RS.

"Mi ne blefiramo, mi uvijek vodimo politike jasne, i precizne. Sve ove godine u politici nikad nisam blefirao na taj način da bih nešto potegao. Naravno, svjestan sam ja te situacije oko skupštine, ali i rasprava na samoj skupštini će pokazati ko razumije globalne trendove, a ko ne razumije, ko prihvata podaništvo prema Nijemcima, ko ne prihvata i ukupno prema Zapadu. Dakle njemačka politka u posljednje vrijeme pokazuje aspiracije da domira ovdje i ugrozi interes RS i srpskog naroda na ovim prostorima. Ako to neko ne razumije, onda ne treba da se bavi politikom. Nije ovo ništa upereno protiv njemačke države. Mi smo za vrijeme Merkelove imali solidnu saradnju, nismo imali te probleme", rekao je Dodik.

Podsjećanja radi, Dodik je preglasan po ovom pitanju na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH od strane druga dva člana Predsjedništva, zbog čega ima mogućnost da uloži veto, koji mora biti potvrđen u NS RS dvotrećinskom većinom. 

Dodik je istakao da ništa nije upereno protiv Njemačke kao države, nego protiv njene politike, odnosno rezolucije u Bundestagu u kojoj je navedeno da je potrebno ukinuti etničke podjele u BiH, što bi, po mnogima u RS, značilo raspakivanje Dejtona.

U Ambasadi Njemačke su u petak za Nezavisne izjavili da su optužbe da je Njemačka opredijeljena protiv srpskog naroda neodržive i neutemeljene.

"Savezna Republika Njemačka podržava ugovor iz Dejtona, u kojem je utvrđeno i postojanje RS. Njemačka sarađuje sa svojim lokalnim i međunarodnim partnerima za funkcionalnu BiH u kojoj su svim njenim građanima sa svim njihovim posebnostima zagarantovana prava, i koja ima budućnost u evropskoj familiji naroda i u EU", odgovorili su iz Njemačke ambasade.

Dodik je rekao da je ovu izjavu primio k znanju, ali je istakao da još nije jasno koju politiku Njemačka ima kad su u pitanju RS i srpski narod, odnosno da li važi rezolucija Bundestaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije