BiH

Dodik: Rata u BiH neće biti

Dodik: Rata u BiH neće biti
Foto: N.N. | Dodik: Političko Sarajevo zarobilo politička prava Srba
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da, uprkos složenijoj političkoj situacija nego što je bila ranije, rata u BiH neće biti.

On je istakao da je u ovako složenoj situaciji potreban dogovor, ali da ga je nemoguće postići zbog "sterilnih političkih elita koje ne mogu ništa da dogovore, a koje su napravili stranci".

"Ja u te ne spadam, jer pokušavam da imam svoj stav i da se dogovorimo o nečemu", rekao je Dodik.

Na konstataciju novinara da građane plaše izjave političara i da sve više iz BiH odlaze u druge zemlje tražeći posao, Dodik je rekao da o ovom teškom pitanju razgovara i sa privrednicima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koji mu se žale da nemaju dovoljno radne snage, ali i da poslove koje nude mnogi ne prihvataju da rade.

"Stvorena je atmosfera odlaska, za to imaju odgovornost i lokalni organi, ali mislim i da je to plan razvijenih evropskih zemalja da 'usisaju' najkvalitetniji kadar, jer su oni u tom pogledu u strašnom deficitu", istakao je Dodik.

On je ocijenio da bi u BiH mogao da se napravi smislen plan kako da se ljudi, koji to žele, vrate.

"Mi ćemo u Republici Srpskoj, nakon Sabora SNSD-a, krajem juna početi izradu plana koji podrazumijeva stimulaciju za ostanak, kao i stimulaciju za povratak mladih ljudi koji hoće da počnu da se bave biznisom", najavio je Dodik.

On je dodao da će SNSD, čiji je lider, napraviti strategiju koja će podrazumijevati i fondove kako bi se stimulisali mladi u pokretanju privatnog biznisa.

Političko Sarajevo zarobilo politička prava Srba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da se neformiranjem vlasti na nivou BiH krše ustavna i dejtonska prava Srba.

"Političko Sarajevo zarobilo je politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH. To se dešava osam mjeseci i to je jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod", izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Dodik je istakao da su Srbima zakinuta ustavna prava i da niko u Sarajevu ne treba da im daje ta prava jer im je to dao Ustav.

"Mi tu lekciju polako učimo, sazrijevamo i mi ćemo se ponašati u skladu sa tim da su uskraćena prava srpskom narodu na političko predstavljanje na nivou BiH kako je to predviđeno Ustavom", poručio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH je danas dalje u formiranju Savjeta ministara nego što je to ranije bila jer nema pomaka sa bošnjačke strane.

"Uvijek se pokušava nešto nametnuti, pa da srpska strana treba da se odredi prema tome, pa mi treba da odgovaramo za one stvari koje oni smisle da bi trebalo da se urade. Bošnjaci stalno svojim kalkulacijma iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sva ostala su tehnička pitanja", kategoričan je Dodik.

On je podsjetio da se SDA predstavila kao mjesto okupljanja bošnjačkih političkih snaga i da su sa njima dogovoreni principi koji se odnose na poštivanje ustavnosti i zakonitosti, te na potrebe uvažavanja stavova svih, i tu ne postoji nekakav problem.

"Mjesecima nas bošnjačka strana maltretira hoće li neko ili neće u vlast, zašto neće. Sve su to njihove igre koje se nas ne dotiču. Polazimo od pretpostavke da ovdje niko nikome ne može ništa nametnuti. Mi nemamo nijedan uslov", naglasio je Dodik.

On je rekao da je iz razgovora sa liderom HDZ-a BiH shvatio da se sada još više usložnila situacija oko formiranja federalnih struktura vlasti nakon istupa predsjednika Demokratskog fronta Željka Komšića.

Dodik je kategoričan da mu ne pada na pamet da sa Komšićem razgovara o formiranju vlasti.

"Komšić nije relevantan u tom pogledu. Njegov problem je kako će se dogovoriti sa Izetbegovićem", konstatovao je Dodik.

Dodik je upozorio da BiH loše stoji na evropskom putu i da nije dobro što BiH gubi kapacitiranost kod EU.

I FBiH da razgovara sa Moskvom o gasovodu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da bi bilo dobro da nadležni u Federaciji BiH razgovaraju sa predstavnicima Rusije o gasovodu, kako bi se pojačalo snabdijevanje gasom u cijeloj BiH.

On je naglasio da će se Republika Srpska u budućnosti baviti pitanjem izgradnje gasovoda.

"Ključno pitanje kojim ćemo se baviti u budućnosti je izgradanja gasovoda i to dio kraka koji će biti nakačen na `Turski tok`. Želimo da od Bijeljine do Banjaluke izgradimo gasovod", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

On je istakao da Rusija ima značajne privredne aktivnosti u Republici Srpskoj koje Srpska želi da proširi, dodajući da će o izgradnji gasovoda kroz Srpsku razgovarati na predstojećem Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je rekao da je sa Ivancovim razgovarao o formiranju vlasti u BiH, odnosima Ruske Federacija sa Republikom Srpskom i BiH, te o drugim važnim pitanjima koje se tiču obje zemlje.

Na pitanje novinara šta očekuje od razgovora sa komandantom EUFOR-a Martinom Dorferom, on je rekao da želi da čuje od njega kako general vidi bezbjednosnu situaciju u BiH.

"Mislim da oni imaju jasnu spoznaju kakva je bezbjednosna situacija u BiH i biće mi zanimljivo da čujem njihovu procjenu. Kada je riječ o ratu, toga neće biti, ali mi imamo ugrožavanja koja su vezana za lokalni kriminal, korupciju, a imamo kriminalne grupe iz regiona koje se bave raznim aktivnostima na prostoru BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, važno pitanje za BiH su i migranti, ali i vraćanje lica koja su bila na ratištima u Siriji koja mogu, ako ne bude adekvatnog mehanizma kontrole, da načine destabilizaciju društva u BiH.

"Želim da čujem njihova iskustva u tom pogledu. BiH je pripadnik antiterorističke alijanse i mislim da u zemlji nema onih koji imaju različite glasove po tom pitanju", istakao je Dodik.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 10

Milorad Dodikbegovic

Traktori IMT 539 namjenjeni premijeru,ministrima,predsjedniku RS bit ce sa dodatnom opremom kao sto su 10x airbag's,ambientalno osvjetljenje,trokraki sportski upravljac sa tipkama za izmjenu brzina F1,zatamljena stakla,AIR balance,panorama krov i jos mnogo toga.

Milorad Dodikbegovic

Svaki srpski vojnik ce pored srpske uniforme zaduziti i po jedan traktor IMT 539 koji se pokazao kao jedno od najboljih prevoznih sredstava prilikom povlacenja/bjezanije srpske vojske sa odbrambenih polozaja,vjekovnih ognjista i djedovine kako u Hrvatskoj tako i u BiH i na Kosovu a traktori se nalaze u Belorusiji u remontnom zavodu (ocekujemo uskoro isporuku) gde ce im biti ugradjena visoko sofisticirana oprema kao sto su najsavremeniji radar i PVO a moci ce da idu brzinom od 150 km/h tako da smo u Beogradu za dva do tri sata.

Jednostavno naški

Rijetko kad na ovim stranicama, a da budem iskren ima tu svašta, možete sresti "komad budale" kao što je g. Đoko Karać. Da, napisao sam komad budale, bezobzirne, maloumne, bahate, pokvarene, podle, nezasite... Zbrisao čovjek u Kanadu, promjenio ime, čujem, priča se zbog zločina koje je činio u proteklom ratu, i sada pametuje i drži lekcije miroljubljivim građanima BiH. On bi da brani Dodika, da ga sokoli i da srpski narod ponovo navede, ili izvede pod vješala. Srećom, krivična prijava prema vlastima te, ipak demokratske zemlje je otišla. Prijava u kojoj dokazujemo da je pomenuti gospodin lažnog imena, a pokvarenih namjera preprigani zločinac i mrzitelj svega što je ljudsko. Na potezu je administracija Kanade. A kada se tiče rata u BiH mene su već nekoliko puta ubili. Naravno, Srbi, ko bi drugi, slični tkz. Đoki Karaću. Ubili su me kada su mi tutnuli pušku u ruku i rekli "ubij sve što nije srpsko". Ubili su me kada su oni "sve što nije srpsko" ubili. Ubija me sada i Dodik jer u njemu "sve što je srpsko" priprema rat u kojem će ubiti "sve što je srpsko" da bi mogao nesmetano pobjeći pod skuti tkz. Karaća. Ukoliko i jednu sekundu dođe u pitanju vlast Miloradova rat počinje. Tkz. Đoko će izdaleka, dok bude na slobodi isti podstrekivati i navijat za nezamjenjljivog vođu. Nije ničija do zore gorjela Đoko Karać. takozvani Đole lažnog imena i prezimena. Nema srpske djece, nema unučadi koja će ginuti za interes tvoga Milorada. Hljeba, hljeba nama treba budalasti tkz. Đoko Karaću!

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije