BiH

Dodik: Poništićemo sve zakone koje su donijeli visoki predstavnici

Dodik: Poništićemo sve zakone koje su donijeli visoki predstavnici
Foto: Nedžad Uglješa | Dodik: Srpska nije protiv teriterijalnog integriteta BiH

ISTOČNO SARAJEVO - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, komentarišući današnji sastanak sa ambasadorima EU u BiH, kazao je da Srpska nije protiv teritorijalnog integriteta BiH.

"Nismo naivni da vjerujemo međunarodnom faktoru", rekao je Dodik, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

"Donijećemo odluku o ništavnosti i zakona koje su nametnuli svi visoki predstavnici, a njih je oko 140 zakona, a to su i SIPA, OBA, Tužilaštvo i druge. Oko toga nema pregovora i razgovora", naglasio je Dodik.

On je dodao da RS ima pravo na svoju ustavnu poziciju.

"Sve što je činila međunarodna zajednica bilo je protiv Srpske kao što su Britanci i ostali koji su se s njima igrali da naprave samo muslimansku državu. Ne priznajemo majorizaciju ni Srba, ali ni Hrvata", naglasio je Dodik.

Kako kaže nema potrebe da Srbi, Hrvati i Bošnjaci ratuju.

"Nije to vrijedno ni kapi krvi. Mi hoćemo samostalnot Republike Srpske u okviru BiH i mi imamo pravo na to", dodao je Dodik.

Naglasio da je neće biti rata.

Istakao da su danas zvaničnici Srpske imali sastanak sa ambasadorima evropskih zemalja.

"Bilo ih je 15, saopštili smo naše stavove. Oni koji nisu došli, su rekli da lokacija nije adekvatna, vjerovatno misle da smo trebali doći na Baščaršiju" rekao je Dodik.

Istakao je da su se složili da niko nije protiv teritorijalnog integriteta BiH, te dodao da ovo ne predstavlja secesiju, niti ocijepljenje, već upozorenje.

"Evropska komisija neće donijeti odluku o sankcijama prema Srpskoj ili nekom pojedincu. Želimo razgovore, ali nismo za to da nam neko prijeti. Imamo pravo na svoju ustavnu poziciju, i ne može nas niko natjerati da prihvatimo nelegalnog visokog predstavnika, ma iz koje zemlje da dolazi", rekao je Dodik.

"Srbi spremni napuste OS BiH i uključe se u nove strukture u Srpskoj"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je 80 odsto pripadnika Oružanih snaga BiH spremno da nakon donošenja zakona o vojsci napusti službu i uključi se u nove strukture u Republici Srpskoj.

"Ovih 20 odsto, neke nismo stigli anketirati, neki možda neće", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu i dodao da će svi koji pristupe novim strukturama imati isti status, iste plate, iste činove kao i sad, prenosi Srna.

On je najavio da će uporedo sa donošenjem zakona o vojsci biti usvojen i zakon o ukidanju zakona koji je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun, čime će na raspolaganje novim strukturama biti stavljene kasarne i ostalo.

"Nikoga mi nećemo dirnuti, nikome dlaka sa glave neće faliti, ali ljudi moraju da shvate o čemu se radi", poručio je Dodik i izrazio uvjerenje da će vojnici Bošnjaci i Hrvati to razumjeti.

On je dodao da će ukoliko se neko od Bošnjaka ili Hrvata koji su u jedinicama ili strukturama na teritoriji Republike Srpske odluči da pristupi vojsci Srpske, regularnoj ustavnoj formaciji, biti prihvaćeni.

Srpska novac za izgradnju puteva može uzeti i od Kine

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se Republika Srpska okrenuti Kini ukoliko u razumnom roku ne bude mogla dobiti ugovore za izgradnju puteva i auto-puteva.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku sa ambasadorima EU rečeno da bi Srpska mogla biti izolovana, te da to nije prijetnja već upozorenje.

"Imajući u vidu naše razgovore sa prijateljima iz EU mogu da se kladim da Evropska komisija neće donijeti odluku o sankcijama Srpskoj, ni bilo kojem pojedincu. Da li će to uraditi NJemačka ili neke druge zemlja to ne možemo da garantujemo, ali Evropska komisija sigurno neće", naglasio je Dodik na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, danas postoje neka druga tržišta na kojima Srpska može obezbijediti novac, ukoliko u razumnom roku Evropska komisija ne bude odobrila kredite i donacije.

"Ako to ne bude u nekom razumnom roku, mi ćemo to uraditi sa Kinezima. U tom pogledu Republika Srpska neće ostati bez investicija. S druge strane, ta priča o novcu koji navodno daje EU treba da se potkrijepi činjenicom. Oni za sebe kažu da su veliki donatori, a ja da su veliki usisivač", rekao je Dodik.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije