BiH

Dodik: Predlaganje mandatara u naredna dva do tri dana

Dodik: Predlaganje mandatara u naredna dva do tri dana
Foto: N.N. | Dodik: Predlaganje mandatara u naredna dva do tri dana

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da će se danas u Sarajevu održati sastanak vladajućih stranaka u BiH, te da se u naredna dva do tri dana može očekivati predlaganje mandatara.

Dodao je da će biti razgovora i o resorima te da bi bilo dobro da cijeli taj posao bude završen prije dolaska Johanesa Hana, evropskog koemsara za proširenje krajem ovog mjeseca.

Dodik je ponovio da formiranje vlasti na nivou BiH nije nikakva koalicija već da se radi o poštovanju Ustava BiH i zakona.

Rekao je da RS nema nikakve primjerbe na tekst usaglašene izjave, te da ne očekuje primjedbe s druge strane.

Naglasio je da je EU na sastanku u Briselu tražila da se riješi pitanje rominga, akreditacija visokoškolskih ustanova i formiranja Savjeta ministara.

"Prva dva uslova su ispunjena, ostaje pitanje Savjeta ministara", rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjdenica RS je rekla da treba što prije formirati Savjet ministara BiH, ali da proces formiranja ne treba opterećivati temama koje nisu neophodne i nužne, vjerovatno misleći na pitanje napretka na putu u NATO integracijama.

"Važno je da se formiranje vlasti završi da bi se neki projekti i aranžmani koji su važni i za građane RS i građane FBiH dese kako oni ne bi trpjeli štetu", rekla je ona.

Cvijanovićeva je dodala da na današnjem sastanku nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima i politikama.

Dodik je takođe ponovio da sada nema riječi o resorima, već da se pokušava naći dogovor oko mandatara za sastav Savjeta ministara.

"Ranije smo već rekli da ne želimo da idemo u neki avanturizam, da predlažemo kandidata a da onda ne možemo da dogovorimo sve ostalo. Ja vjerujem da će to ovog puta biti do kraja mjeseca", rekao je Dodik.

Podsjećamo, u Palati Republike danas je održan sastanak Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske sa sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom i potpredsjednicima Vlade Srpske Radovanom Viškovićem, Antonom Kasipovićem i Srebrenkom Golić, te predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije