BiH

Dodik: Prema ustavu, BiH nema svoju imovinu

Dodik: Prema ustavu, BiH nema svoju imovinu
Foto: Ilustracija | Dodik: Prema ustavu, BiH nema svoju imovinu

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da BiH, prema Ustavu, nema svoju imovinu, te poručio da Republika Srpska, na osnovu postojećeg sporazuma, neće dozvoliti da se njena imovina uknjiži na nivo BiH.

On je podsjetio da postoji sporazum koji su ranije dogovorili politički lideri u BiH da se perspektivna vojna imovina daje vojsci i može da se uknjiži kao vlasništvo BiH zbog NATO programa, ali da ne može da raspolaže njom. 

"A treće, najvažnije, jeste da ako prestane potreba za vojnom svrhom tog objekta, ne može se koristiti u druge namjene, nego se on vraća entitetima u kojima se nalazi", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, pošto to nije odgovaralo Bošnjacima, oni su izlobirali kod međunarodne zajednice, i taj sporazum je ostao mrtvo slovo na papiru.

"Stalno se žale i stalno pričaju kako mi moramo unutar BiH da se dogovorimo, a onda kada se mi dogovorimo, to sruše", rekao je Dodik.

On je istakao da je ranija američka administracija devastirala Dejtonski sporazum, urušila ga i radila na rušenju Republike Srpske, a u mjerama koje su išle na devastiranje Srpske su i zakoni koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Govoreći o posjeti ministara odbrane Srbije Aleksandra Vulina Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je ona bila s ciljem poboljšanja saradnje u oblasti namjenske industrije i ocijenio da Srbija ima korektan odnos prema Srpskoj.

Dodik je napomenuo da Srpska već duže vrijeme razgovara sa vlastima Srbije kako da preduzeća iz ove oblasti u Srpskoj budu reaktivirana i u funkciji integracije sa namjenskom industrijom Srbije, a sve s ciljem obezbjeđivanja zapošljavanja i proizvodnje i stvaranja dobiti.

On je podsjetio da su namjensku industriju u Srpskoj u proteklom periodu devastirale mnoge mjere međunarodne zajednice, prije svega Ešdauna, što je dovelo do toga da u Federacija BiH ostane da radi šest fabrika oružja i municije, a u Srpskoj nijedna.

On je pohvalio rad bijeljinskog "Orla", koji je u javnom vlasništvu, ali i privatnog Remontnog zavoda Bratunac.

Dodik je rekao da je opozicija u Republici Srpskoj proteklih dana pokazala nemoć i da njihova politika ne vodi ničemu, te poručio da će policija i ubuduće obezbjeđivati Narodnu skupštinu, jer ne postoji nijedan parlament u svijetu kojeg ne čuva policija.

On je dodao da razni faktori, među kojima je i međunarodni, "rovare" u Srpskoj, ali da u tome neće uspjeti, jer je većina kompaktna.

Dodik rekao i da je opozicija u Republici Srpskoj odbijanjem da usvoji povećanje akciza na nivou BiH pokušava da onemogući razvoj Republike Srpske.

"A mi se ipak razvijamo, mi ipak imamo tri i po odsto rasta", naglasio je Dodik i dodao da je to više u odnosu na sve druge zemlje bivše Jugoslavije.

On je naglasio da su, uprkos problemima u finansiranju, prošle godine stvoreni uslovi za razvoj ekonomije u ovoj godini, te da je Srpska stabilna i da sve njene institucije funkcionišu.

Kada je riječ o odnosima sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, Dodik je rekao da je Srpska bila primorana da prihvati ekonomsku agendu, ali da je tražila da se uvažavaju ustavne nadležnosti /entiteta/, što je kasnije ispoštovano.

Komentarišući ostavku glavnog revizora Duška Šnjegote, Dodik je rekao da je on korektan čovjek koji ima profesionalne ambicije, ali da je podnio ostavku zato što je kao odgovoran čovjek procijenio da skupštinska većina nije spremna da podržava njegove izvještaje.

On je podsjetio da opozicija nije glasala za izbor Šnjegote, a da im se sada sviđa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije