BiH

Predsjednik RS: Presuda je već donesena, ovo je cirkus (VIDEO)

Predsjednik RS: Presuda je već donesena, ovo je cirkus (VIDEO)
Foto: Nedžad Uglješa | Dodik: Presuda je već donesena, ovo je cirkus (VIDEO)

SARAJEVO – U svakom slučaju mislim da je sve ovo nelegalno. Ovo je cirkus, izjavio je novinarima nakon izjašnjenja o krivici Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ispred Suda BiH.

Kako je istakao, prema njegovom mišljenju već je donesena i presuda.

"Mislim da se ovdje radi o jednom udruženom kriminalnom poduhvatu koji čini Šmit, Marfi, onaj kreten u američkoj ambasadi, koji čine još neki stranci. Evropska unija šuti na činjenicu da se na njenom prostoru, u zemlji kandidatu, može pojaviti stranac koji mijenja svojim odredbama krivično zakonodavstvo, a onda nam ukazuju na vladavinu prava", rekao je Dodik.

Dodao je da će ovo diskreditovati pravosuđe i Ustav BiH.

"Dakle, radi se o jednoj kriminalnoj grupi koja je spremna isključivo da vrši i izvršava naloge američkog ambasadora koji je smislio i ohrabrio Šmita da ovo uradi tvrdeći da iza njega stoji snaga koja može da jednog predsjednika republike, zato što je izvršavao Ustav Republike, zatvori u zatvor", kazao je Dodik dodajući da je sve ovo nelegalno i da je cirkus.

Ovo je politički proces u kome se želi obračunati sa Republikom Srpskom i sa mnom kao njenim predsjednikom, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon izjašnjenja o krivici u Sudu BiH.

Dodao je da je on poštovao Ustav Republike Srpske koji kaže da predsjednik proglašava zakone tako što potpisuje ukaz koji je prošao proceduru u Narodnoj skupštini RS.

Istakao je da je on prvi koji je doveden pred Sud zbog akata koje je nametnuo stranac koji nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti.

"Nisam razumio ni shvatio na čemu je to zasnovano. Ne mogu da vjerujem da u Tužilaštvu i nelegalnom Sudu sjede pravnici koji ignorišu činjenicu da u Ustavu BiH kaže se da jedinu zakonodavnu aktivnost u BiH provodi Parlamentarna skupština i niko više", rekao je Dodik.

Dodao je da se danas pojavio pred neustavnim i nelegalnim Sudom po optužnici nelegalnog i neustavnog Tužilaštva.

"Sve što je urađeno, urađeno je na bazi neprava i neustava. Kršenjem Dejtonskog sporazuma nametnuti su Sud i Tužilaštvo, mimo Ustava i dogovora strana koje se u Dejtonskom sporazumu definišu kao strane Republika Srpska i Federacija BiH", rekao je Dodik.

On je istakao da ni Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije potegao vitalni interes na to pitanje nego je smatrao da tu nema ništa sporno.

"Vjerovatno su se oni rukovodili time da što prije omoguće Tužilaštvu, govori se o sprezi, da Tužilaštvo može da poduzme ove radnje", naveo je on.

Kako je istakao, optužnicu je dobio na latinici, iako se zna da pripada srpskom narodu i da je tražio da mu se dostavi na ćirilici.

"Na ovaj način se razgrađuje BiH. Ja ću se braniti ovdje na svaki način kao predsjednik Republike Srpske jer sam došao u sudnicu u kojoj su nam jasno pokazali kako tretiraju ustavni poredak u BiH. Tako što su u Sudu istaknute dvije zastave. Jedna je zastava BiH, druga je Federacije BiH, a nema zastave Republike Srpske", rekao je Dodik.

Takođe, Dodik je istakao da će doći i na naredne sesije, ali i da je atmosfera nepovoljna za bilo koga iz Srpske, pa i njega kao predsjednika.

Na kraju obraćanja, citirao je poslovicu kazavši da sila boga ne moli, bog silu ne voli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije