BiH

Dodik: RS opredijeljena za evropski put

Dodik: RS opredijeljena za evropski put
Dodik: RS opredijeljena za evropski put

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, pozvao je danas Narodnu skupštinu RS da prihvati izjavu o evropskom putu BiH, uz poštovanje nadležnosti RS definisanih Dejtonskim sporazumom.

On je sazvao posebnu sjednicu Skupštine uz obrazloženje da je potrebno da najviši zakonodavni organ RS, kao strane potpisnice Dejtonskog sporazuma, da saglasnost na usaglašeni tekst izjave koju je sastavilo Predsjedništvo BiH.

Rekao je da je RS opredijeljena za evropski put BiH te da je zahvalna EU na inicijativi koja ima za cilj deblokadu evropskog puta, ali da taj evropski put ne smije biti na štetu nadležnosti RS, za koje je rekao da su dijelom otete od RS nezakonitim djelovanjem visokih predstavnika od kraja rata do 2007. godine.

Podsjetio je da su tokom proteklog mandata Evropske komisije uslovi za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU bili rješavanje odluke "Sejdić i Finci" i usvajanje mehanizma koordinacije, a da su sada uslovi usvajanje reformskog programa.

"Novi pristup omogućava da brže napredujemo na evropskom putu, mada, ukupno gledano, uslovi za eventulni kandidatski status nisu olakšani nego su, naprotiv, oni dodatno usloženi. Sada, osim ovih pitanja, imamo čitav niz ekonomskih i socijalnih reformi i to se jasno vidi iz ove izjave", rekao je Dodik. Pojasnio je da uslov "Sejdić i Finci" i dalje ostaje za dobijanje kandidatskog statusa. Dodao je da je sama izjava prihvatljiva, ali da bi iz nje moglo proisteći da za implementaciju nekih njenih dijelova budu zaduženi organi BiH koji nemaju nadležnost, te da je zbog toga potrebno na vrijeme upozoriti da se poštuju nadležnosti svakog nivoa u BiH u skladu sa Dejtonom.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, u svom obraćanju rekao je da je ova izjava dobra za RS i za BiH jer ih približava Evropi, ali da ona ne znači promjenu nadležnosti.

"Suština ove izjave od samog starta bila je da se sve mora raditi u skaldu sa Ustavom i da sve ustavne promjene, ako ih ikad bude, treba ostaviti za neku drugu fazu", rekao je Ivanić.

On je kazao da njeno prihvatanje ne podrazuumijeva nikakve nove institucije na nivou BiH.

"Barem kad sam ja u pitanju, za mog mandata neće biti nikakvih novih ministarstava niti novih institucija na nivou BiH i u tome ja i predsjednik Dodik dijelimo isto mišljenje, jer ne mislim da je interes ni RS ni BiH da otvorimo stare teme zbog kojih se nećemo nijednog momenta pomaknuti", naveo je Ivanić.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, rekla je da se druga verzija teksta suštinski razlikuje u odnosu na prvobitnu verziju te da je druga verzija prihvatljiva.

I Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, rekao je da podržava prijedlog predsjednika Dodika da se o inicijativi izjasni parlament te da je ona za njega i njegovu stranku prihvatjliva ako se očuvaju dejtonske nadležnosti RS. Rasprava o izjavi nije bila završena do zakldanasnja ovog broja "Nezavisnih".

Narodna skupština RS razmotrila je danas u prijepodnevnom redovnom dijelu zasjedanja Izvještaj Agencije za bankarstvo RS za 2013. godinu.

Izvještaj je opoziciji poslužio kao podloga da žestoko napadne prethodni sastav Vlade RS i Agenciju zbog propasti Balkan investment banke i Bobar banke, nazivajući pojedine ljude iz vlasti "barabama" i "kriminalcima".

Branislav Borenović iz PDP-a na samom početku skupštinske debate postavio je 25 pitanja Slavici Injac, direktorki Agencije, poput onih da li su BB i BIB bile "SNSD-ove banke", da li su one imale povlašten položaj na tržištu, da li se tolerišu "zombi krediti" s ciljem prikrivanja stvarnog stanja.

Dragan Čavić iz NDP-a rekao je da je on došao do podataka da je BIB 2009. godine davala kredite Agro banci i Univerzal banci iz Beograda u visini od po 9,7 miliona maraka.

"Agro banka i Univerzal Banka su likvidirane nakon dolaska Vučića, a zbog kriminala iza brave našli su se mnogi, uključujući i one iz političkog establišmenta, jer su dizali kredite koje nisu vraćali", rekao je Čavić. Naveo je da su u BIB kao hipoteku za dizanje kredita polagali željezničke pruge u Litvaniji, robu široke potrošnje i slične kolaterale koji se u stvarnosti ne mogu aktivirati, pozvavši nadležne tužilačke organe da ispitaju na koji način je radila Agencija, a njenu direktorku da podnese ostavku.

Slavica Injac, direktorka Agencije, upozorila je Čavića da u javnosti čita povjerljive dokumente Agencije i da je do njih došao na nezakonit način.

"Ja o tome ne smijem govoriti jer moram zaštititi tajnost i povjerljivost podataka", naglasila je ona.

Dodala je da ne bježi od odgovornosti, ali da su sve međunarodne komisije koje su dolazile u Agenciju potvrdile da je ona radila u skladu sa zakonom.

Cvijanović: Vlada podržava izjavu

  Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Vlada podržava tekst izjave o evropskom putu BiH, jer je došlo do korekcije prvobitnog teksta izjave koja sadrži pozivanje na ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

"Važno je da se pozivamo na Ustav zato što nam je on garancija i mehanizam zaštite za sve ono što treba da radimo", istakla je Cvijanovićeva tokom rasprave u parlamentu Republike Srpske o prijedlogu izjave o principima pristupa BiH Evropskoj uniji i istakla da su u prvom tekstu nedostajale stvari koje se odnose na borbu protiv terorizma koju smatra veoma važnom, ali je to navedeno u drugoj verziji teksta izjave.

Ona je podsjetila da bi nakon potpisivanja ove izjave trebalo da stupi na snagu cjelokupan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

"Pred nama su brojni izazovi i ništa nam neće značiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer smo bezbroj puta vidjeli probleme koji proizilaze iz činjenice da nemamo mehanizam koordinacije", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će se Vlada Republike Srpske u narednom periodu baviti mehanizmom koordinacije i pitanjem "Sejdić-Finci" poštujući u tom pogledu zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

"U narednom periodu pred nama je težak put koji se odnosi na ekonomske reforme", istakla je Cvijanovićeva, dodajući da je Vlada Srpske kreirala set ekonomskih reformi koji se odražava kroz Ekonomsku politiku za 2015. godinu.

Ona je rekla da prva i druga verzija teksta izjave Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH imaju suštinske razlike.

"Suštinske razlike sa aspekta Vlade Republike Srpske odnose se na pozivanje na ustav, ustavne nadležnosti i provođenje evropskih i svih drugih obaveza. Reforme u skladu sa ustavom jesu suštinska stvar i u prvoj verziji teksta izjave taj dio nedostaje", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je veoma zadovoljna što se to nalazi u drugoj verziji teksta izjave. 

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna izjavom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji tvrdi da prihvatanjem ove izjave neće doći do prenosa nadležnosti, niti ustavnih promjena, što je vrlo konzistentno sa stavovima Vlade Republike Srpske.

Ona je rekla da nije bilo konsultacija sa Vladom Republike  Srpske, kako  to Ivanić tvrdi, ali da vjeruje da je takvih konsultacija bilo sa predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom parlamenta Srpske.

"To će, vjerovatno, morati biti drugačije u narednom periodu, s obzirom na interakciju parlamenata i vlada, jer će najveći dio posla u vezi sa ovom izjavom imati izvršna vlast u BiH", kaže Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da u ovom procesu svako treba da radi svoj dio posla, ali da ne podržava da bilo koji organ vlasti u BiH djeluje iznad onoga što su njegove propisane nadležnosti.

Ona je podsjetila da postoje zaključci parlamenta Republike Srpske o mehanizmu koordinacije i provođenju odluke "Sejdić-Finci", te da su ova dva pitanja i dalje na čekanju, te da će se u narednom periodu njima morati baviti. (Srna)

Vezane vijesti:

Dodik: Srpska nije protiv evropskih integracija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije